Nova knjiga i okrugli sto izdavačke kuće Clio 1

Knjiga „Gradovi Balkana, gradovi Evrope – studije o urbanom razvoju postotomanskih prestonica 1830-1923“ objavljena u izdavačkoj kući Clio izašla je iz štampe bukvalno pre tri dana.

To je zbirka eseja o urbanističkoj istoriji i preobražaju balkanskih prestonica i velikih metropola u ostatku Evrope uglavnom tokom turbulentnog 19. veka. Nastala je kao plod istoimene naučne konferencije održane pre 10 godina u Trstu. Knjigu su priredili Marko Dogo i Armando Pitasio, a ovo njeno prvo srpsko izdanje, u prevodu sa italijanskog Alenka Zdešar Ćirilović, već drugog dana svog „odštampanog života“, preksinoć u Konaku kneginje LJubice okupilo je većinu autora tekstova i beogradskih naučnika na okruglom stolu „Gradovi Balkana, gradovi Evrope“.

Na tribini su učestvovali većinom istoričari – Marko Dogo, Tulija Katalan, Emanuela Kostantini, Katrin Orej, Milan Ristović, Bojan Mitrović, kao i arhitekte: Bojan Kovačević i LJiljana Blagojević, uz uvodničara istoričara umetnosti Katarinu Mitrović. Kako se čulo, „ovaj zbornik okupljajući radove autora različitog profila – istoričara, istoričara umetnosti i istoričara-teoretičara arhitekture, ispituje sličnosti i razlike u procesima planiranja, izgradnje, uređenja, organizacije i ulepšavanja gradova Evrope i Balkana. Istražujući 19. vekovne koncepte pojma ‘modernizacije’, kao i njegovo različito razumevanje u pojedinim državama i regijama, knjiga osvetljava pojedinačne slučajeve planske urbanizacije i restruktuiranja gradova Zapadne i Srednje Evrope, kao i onih na Balkanu: Atine, Sofije, Rusea, Bukurešta i Beograda“.

To je bila osnova iz koje je krenuo razgovor o različitim aspektima njihovog urbanističkog preobražaja – fenomenima migracija i uniformnosti kao posledici brze transformacije, ulozi arhitekata u vizuelnom oblikovanju prostora, različitog odnosa prema orijentalnom osmanskom nasleđu, položaju manjinskih zajednica, posebno jevrejske.

Ocenu domaćina tribine iz izdavačke kuće Clio i Muzeja grada Beograda da je dilema o mestu Balkana u Evropi lažna, pogotovo što je od 12 eseja pet posvećeno Beogradu, jedan od priređivača knjige italijanski istoričar Marko Dogo potvrdio je rečima da je nesporno „balkanska istorija deo evropske istorije, ali da je potrebno osloboditi se dogmi stereotipa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari