Nova premijera u Šabačkom pozorištu - Život zaglavljen u liftu 1Foto. Lift kao životni upitnik /“Glas Podrinja“

Samo posle petanestak dana u Šabačkom  pozorištu odigrana je i druga premijera, komad „Lift“, po tekstu Saše Simonovića i u režiji Ivana Tomaševića. Predstava je rađena u koprodukciji Scene „Maska“,  Šabačkog pozorišta i Smotre umetnosti Mermer i zvuci iz Aranđelovca.

– „Lift“ kao metafora života krije iza svojih vrata razne tajne. Za razliku od života, kada se zaglavi, on zaustavi i vreme. U toj kratkoj pauzi i neprekidnom kretanju ima nešto i dobro. Možda je to onaj trenutak otrežnjenja. Posle ozdravljena od teške bolesti, kada shvatamo da smo pogrešno živeli. Da li to otrežnejnje može uticati na promenu u našem shvatanju, filozofiji? Možda, za trenutak jer pritiskom na dugme, izabran je pravac i sprat. Posle popravke lift nastavlja zadati put. Može, li se izaći dok se lift (život) ne zaustavi, dok ne stignemo tamo gde smo ga isprgramirali?, ukazuje Ivan Tomašević, koji je i jedan od aktera

Autor komada Saša Simonović takođe podseća na  niz nepoznanica :“ Svi u nekom trenutku osetimo skučenost, teskobu, manjak prostora- u sebi, i oko sebe. Srećni su oni koji to osete povremeno, neki od nas nikad ne prestaju.  Ako je ljudski um ceo jedan univerzuim, kako se ponaša onaj u čijem telu se um nalazi, kada taj univerzum svede na uokviren prostor, na okolnosti koje ne može da kontroliše, na okruženje ljudima koje iz njega izvlače najgore?“.

U predstavi igraju Aneta i Ivan Tomašević, Aleksandra Ristić, Sonja Milivojević i Dušan Simić. S obzirom da sala Šabačkog pozorišta ima 300 mesta, za gledaoce opredeljeno je stotinu ulaznica.

Inače, Scena „Maska“ nastala je još 2002. godine u želji za alternativnim teatrom, za pozorišnim igranjem i istraživanjem. Bio je to način da se izađe  okvira institucionalnog pozorišta, ali ne i iz okvira umetnosti. Scenu „Maska“ osnovali su prvaci Šabačkog pozorišta Aneta i Ivan Tomašević u  saradnji sa Aleksandrom Ristić. Priređene su brojne predstave koje govore o glumcima, pozorištu i životu, a osvojeno je niz nagrada na domaćim i stranim festivalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari