Novi datumi za predstave iz SAD, Argentine i Nemačke 1Foto: Beogradski festival igre

Sve predstave koje su na programu 17. Beogradskog festivala igre u martu odlažu se zbog pandemije virusa „korona“ i traže se novi temini za njihovo održavanje.

Predstave planirane u aprilu nisu dirane, čeka se da se vidi šta će se dogoditi. Odloženo gostovanje pojedinih trupa – iz SAD, Argentine i Nemačke već je dogovoreno – saopštila je juče na konferenciji za novinare Aja Jug, osnivač i direktor BFI.

Ona je obećala da će BFI ispuniti svoje obaveze prema sponzorima, donatorima, partnerima i publici izvođenjem planiranog festivalskog programa do kraja godine.

Iako najavljene, zvezde NJujorškog gradskog baleta juče se nisu pojavile u sedištu Fondacije za umetničku igru. Trupa je preksinoć uz pomoć BFI stigla iz Tel Aviva na predstavu u Budimpešti, ali se, zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa da zatvori granice za putnike iz Evrope, iz Mađarske hitno vratila u NJujork. Sa upravom ovog Baleta, kako je najavila Aja Jung, postignut je dogovor da u Novom Sadu i Beogradu gostuju 7. novembra u Srpskom narodnom pozorištu i dan kasnije u beogradskom JDP-u. U BFI kažu da važe karte za rasprodate predstave u Novom Sadu 13. i Beogradu 14. marta.

Novi termin dogovoren je i sa Drezden Frankfurt kompanijom igre, koje je 21. marta trebalo da zvanično otvori 17. BFI. Ova trupa u beogradski Centar Sava dolazi 19. septembra, a važiće ulaznice za otkazanu predstavu. U septembru u Beograd i Novi Sad trebalo bi da dođu i argentinska predstava UN pojo rojo i trupa iz Los Anđelesa Boditrafik.

Aja Jung ocenila je da je problem pandemije sa kojim se BFI suočio pred samo otvaranje , imajući u vidu broj kupljenih avionskih karata i plaćenih hotela, dnevnica igračima, avansa trupama, promociju i marketing ravan „trećem stepenu više sile“ jer je reč o problemu planetarnih razmera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari