Novi konkurs u roku od 30 dana 1Foto: FoNet / Nenad Djordjevic

U Ministarstvu kulture i informisanja našem listu juče je potvrđeno da je ovaj resor Vlade Srbije poništio odluku Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije o raspisivanju javnog konkursa za izbor upravnika NBS.

UO NBS je naloženo da u roku od 30 dana donese novu pravilnu Odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor upravnika, u skladu sa Zakonom o kulturi i Statutom Narodne biblioteke Srbije, rečeno je našem listu u Ministarstvu kulture.

„Nakon uvida u dokumentaciju koju je Upravni odbor NBS dostavio ovom ministarstvu na dalji postupak u vezi sa Javnim konkursom za izbor upravnika Biblioteke, Ministarstvo kulture i informisanja je, kao organ koji obavlja nadzor nad primenom Zakona o kulturi, po razmatranju dostavljene dokumentacije, uvidom u činjenice i okolnosti navedene i opisane u spisima predmeta, ocenilo da Odluku treba poništiti radi otklanjanja uočenih nepravilnosti i naložilo je UO Biblioteke da donese novu odluku. Upravni odbor NBS je izmenio i dopunio tekst Javnog konkursa u delu koji se odnosi na dokaze koje kandidati prilažu uz prijavu tako što je pored dokumenata kojima se dokazuju kompetencije i reference, dodao i dokumente koji nisu predviđeni ni Zakonom o kulturi, a ni Statutom ove ustanove kulture“, navodi se u dopisu Ministarstva našem listu.

Kako je objašnjeno, UO je pogrešio kad je „dodao da kandidati svoje reference mogu dokazivati i overenom potvrdom reprezentativnog umetničkog udruženja o obavljanju slobodne stvaralačke delatnosti, a takva potvrda nije predviđena odredbama Statuta NBS“.

Na javni konkurs raspisan 8. aprila u zakonskom roku od 15 dana do 23. aprila stiglo je pet prijava. Konkurisali su: dosadašnji upravnik Laslo Blašković, jedan od bivših upravnika Dejan Ristić, načelnik Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije u NBS Milorad Vučković, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke Beograd Adam Sofronijević i kriminolog i pesnik Miloš Janković, koji je podneo ostavku na mesto predsednika UO najstarije institucije kulture u Srbiji da bi se prijavio.

UO NBS je u uži krug izabrao Lasla Blaškovića i Milorada Vučkovića, ocenivši da ostali kandidati ne ispunjavaju uslove konkursa. Posle odvojenih razgovora sa Blaškovićem i Vučkovićem, UO NBS je sredinom prošle nedelje prosledio Ministarstvu svoju listu kandidata sa obrazloženjem. U isto vreme u Ministarstvo stigao je i prigovor Dejana Ristića povodom ispunjavanja uslova iz konkursa o dokazima o najmanje deset godina radnog iskustva u kulturi, od toga najmanje četiri godine na poslovima rukovođenja u ustanovi kulture.

Tokom izborne procedure menjan je i sastav UO zbog Jankovićeve ostavke. Na sednici održanoj 9. maja Vlada Srbije razrešila je Jankovića dužnosti predsednika UO NBS i imenovala Veljka Brborića, šefa Katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta Beogradskog univerziteta. UO je o izboru za novog upravnika NBS odlučivao u sastavu: Veljko Brborić, Dragan Hamović, Dragana Grujić, Dragana Tipsarević i Mirjana Stanišić. U bibliotekarskim krugovima tvrdi se da se upravničku „fotelju“ u NBS vodi žestoka bitka, između ostalog i zbog novca koji Vlada Srbije iduće godine planira da izdvoji za depoe Biblioteke.

Kako Danas nezvanično saznaje, Ministarstvo je juče zvanično obavestilo zaposlene u NBS o poništavanju konkursa.

Bez intervencije

Pitanje da li je na eventualno poništavanje konkursa uticala žalba istoričara Dejana Ristića u Ministarstvu kulture „smatraju besmislenim“. Ministarstvo negira spekulacije da je bilo i intervencija iz Kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić i njima bliskih krugova koji su, kako se priča, zainteresovani za mesto upravnika NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari