Novi laureati nagrada Udruženja filmskih umetnika Srbije: Branko Baletić, Stanko Crnobrnja, Vladimir Perišić, Matija Gluščević i Dušan Zorić, Vera Vlajić.... 1Foto: Screenshot (TV Vijesti)

Prestižna Nagrada za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji ove godine dodeljena je istaknutim filmskim i televizijskim rediteljima Branku Baletiću i Stanku Crnobrnji, montažeru Petru Markoviću, i montažeru i reditelju dokumentarnog filma Branislavu Miloševiću, saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS).

U kategoriji dugometražnog igranog filma, Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2023. ravnopravno je pripala Vladimiru Perišiću za režiju filma “Lost Country”, i Matiji Gluščeviću i Dušanu Zoriću za režiju filma “Da li ste videli ovu ženu?”

Isto priznanje u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma dodeljeno je Darku Lungulovu za režiju filma “YU Grupa – Trenutak sna”, a u kategoriji animiranog filma rediteljki Veri Vlajić za film “Avanture karikature”.

Memorijalna nagrada „Jovan Aćin“ za ostvareni domet u oblasti angažovanog dokumentarnog filma pripala je Ivani Todorović za režiju filma “Na kraju puta”.

UFUS je dodelilo i tri diplome: Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma povodom 70 godina postojanja i doprinosa afirmaciji filma, Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) povodom 75 godina plodonosnog rada na obrazovanju filmskih kadrova, kao i Dejanu Dabiću, umetničkom direktoru Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma za predan rad u afirmaciji filmskog stvaralaštva.

O ovogodišnjim laureatima odlučivala je komisija za nagrade koja je radila u sastavu: Radoslav Vladić, filmski snimatelj, Miljen – Kreka Kljaković, filmski scenograf, Milan Knežević, reditelj, i Branislav Milošević, montažer i reditelj, koji je bio izuzet u odlučivanju za Nagradu za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji.

Strukovna priznanja koja UFUS dodeljuje uz podršku Ministarstva kulture svečano će biti uručena nagrađenima 14. decembra u 12h, na ceremoniji u Aeroklubu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari