Novi roman Milana Todorova: "Kukavičke junačke pesme", iliti intimna istorija junaka i grada 1Foto promo/Arhipelag

  Novi roman Milana Todorova „Kukavičke junačke pesme“ upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga, u proznoj ediciji Zlatno runo. Glavni junak ove priče je radijski novinar koji po ulicama, trgovima i senovitim prostorima Novog Sada i Petrovaradina oblikuje uzbudljivu ličnu intimnu istoriju i intimnu istoriju ovih mesta. Smešten u savremeni trenutak, roman „Kukavičke junačke pesme“ […]

 

Novi roman Milana Todorova „Kukavičke junačke pesme“ upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga, u proznoj ediciji Zlatno runo.

Glavni junak ove priče je radijski novinar koji po ulicama, trgovima i senovitim prostorima Novog Sada i Petrovaradina oblikuje uzbudljivu ličnu intimnu istoriju i intimnu istoriju ovih mesta.

Smešten u savremeni trenutak, roman „Kukavičke junačke pesme“ razapet je između unutrašnjih i spoljnih prostora, sobe i grada, intime i društva, svakodnevice i unutrašnjih previranja glavnog junaka, onoga što junak sanja i onoga što mu se uistinu događa.

U romanu se prepoznaje slika savremenog tranzicijskog trenutka koji dugo traje, društvenih lomova koji ostavljaju posledice na život i svest savremenika, promena u gradskom tkivu posle kojih grad izgleda bitno drugačije, ličnih i moralnih dilema nastalih u susretu s tokovima vlastitog vremena.

U sudaru javnog i privatnog, intimnog i društvenog, uobličava se složenija i istančanija slika glavnog junaka u romanu Milana Todorova „Kukavičke junačke pesme“.

Ali, „Kukavičke junačke pesme“ su, pre svega, priča o junaku koji u ljubavi pokušava da nađe svet bolji i ispunjeniji od sveta u kome živi.

Svestan koliko je svet intime neizvestan, napet i pun unutrašnjih protivrečnosti, junak ovog romana tragajući za ispunjenjem u ljubavi, traga, zapravo, za samim sobom.

Intima ostaje njegov trajni izbor i prostor u kome prepoznaje poslednje uporište svakodnevnog ljudskog života.

 

Romansijer i pripovedač Milan Todorov pre romana „Kukavičke junačke pesme“ objavio je četiri romana i pet knjiga priča.

Njegovi najpoznatiji romani su „Ne mogu svi da umru leti“, „Lek protiv smrti“, „Redosled jednostavnih stvari“ i „Pristanište“, dok su od knjiga priča najpoznatije „Ne mogu ovde da dočekam jutro“ i „Telefonski imenik mrtvih pretplatnika“.

Za „Telefonski imenik mrtvih pretplatnika“ Todorov je dobio Nagradu Društva književnika Vojvodine za knjigu godine (2019).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari