Novi Sad: Evropska prestonica kulture u znaku ženske emancipacije, kroz program 'Heroine' 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Novi Sad će kao Evropska prestonica kulture (EPK) u narednim sedmicama biti u znaku programa „Heroine“ kojiim se promoviše žensko stavralaštvo, saopštila je Fondacija Novi Sad – EPK.

Novi Sad će kao Evropska prestonica kulture (EPK) u narednim sedmicama biti u znaku programa „Heroine“ kojiim se promoviše žensko stavralaštvo, saopštila je Fondacija Novi Sad – EPK.

„Provokativne, buntovne, slobodne, svestrane, drske – sve to i više od toga su izložbe, predstave, debate, književnost, poezija, muzika, kao i žene koje ih stvaraju. Žena je više od raznih epiteta. Žena nije kalup. Žena nije stereotip“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su Mileva Marić Ajnštajn, Milica Stojadinović Srpkinja, Marija Trandafil, Milica Tomić, Nadežda Petrović, Isidora Žebeljan, samo neke od heroina srpskog, ali i evropskog stvaralaštva, koje su inspiracija za heroine današnjice – vizuelne umetnice, glumice, dramaturškinje, rediteljke, novinarke, muzičarke, aktivistkinje i brojne druge.

Umetnica na harmonici Neža Torkar će 18. maja u Sinagogi premijerno izvesti delo istaknutog iranskog kompozitora Aršije Samsaminije pod nazivom „Matica“.

Potom će 20. maja performerka Katalin Ladik promovisati svoju autobigrafiju „Mogu li da živim na tvom licu“, a premijera predstave „Mileva Marić“ hrvatske rediteljke Anice Tomić biće održana 26. maja.

Od 3. do 5. juna biće održan festival pod nazivom „Vila“ na Fruškoj gori, na kojem će nastupiti gotik pevačica Tarja Turunen, violinistkinja Simon Lamsma i violistkinja Tabea Cimerman, ženski bend Warpaint, Natali Dizdar i Kaliopi, kao i glumica Anica Dobra.

Pevačica Ida Prester, ilustratorka Andrijana Vešović poznatija kao Zombijana, glumice Nataša Ninković, Gordana Đurđević Dimić, Emina Elor, autorke Tanja Stupar Trifunović, Ivana Bulatović, Ivana Maksić, još su neka od imena koje će nastupiti u okviru programsog luka „Heroine“, kroz različite programe, poput AFŽ-a (Autonomni festival žena) i projekta „Ars e femmina“.

„Od književnog festivala ‘Heroine u zenitu’ do multimedijalne izložbe ‘Evropsko žensko sećanje’, o istoriji Pokreta za oslobođenje žena u Evropi, tokom juna Novi Sad postaje prestonica ženskog aktivizma“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari