Novi Sad izdvaja za kulturu blizu devet odsto budžeta 1Novi Sad Foto: Mihajlo Marković

Gradske vlasti u Novom Sadu najavile su danas da taj grad izdvaja za kulturu blizu devet odsto budžeta, po čemu je, kako su naveli, uspostavio evropske standarde i pretekao i neke evropske gradove.

„Od dobijanja titule Evropske prestonice kulture, Novi Sad je sa 4,53 odsto, koliko su iznosila budžetska izdvajanja grada za razvoj kulture u 2016. godini, dosegao 8,68 odsto, koliko je izdvajanje za kulturu u budžetu za 2020. godinu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će u naredne dve godine biti otvorena mogućnost za razvoj kulturne scene i kroz programske konkurse u vrednosti od oko 700 miliona dinara.

Novi sad će tokom ove i naredne godine, kroz više od 20 otvorenih poziva, dati priliku da se u budućoj Evropskoj prestonici kulture predstave ne samo akteri lokalne, već i celokupne srpske kulturne scene.

„Film, povezivanje sa internacionalnom umetničkom scenom, nematerijalno nasleđe, uređenje manjih javnih površina, književnost, umetničke rezidencije, programi na otvorenom, savremeno stvaralaštvo, kreiranje programa u kulturnim stanicama, samo su neke od tema predstojećih konkursa“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari