O projektu Jazz i interkuluralizam sutra na tribini u Nišu 1Arhiva Foto: Zorica Miladinović

Projekat  „JAIN – Jazz And Interculturalism” koji realizuju „Nišville Fondacija“ i organizacije „Syri Blu“ iz Tirane (Albanija) i Jana Project iz Alghera (Italija) biće predstavljen na tribini sutra od 16 časova u  Nišville press centru – Galerija „Paviljon u Tvrđavi“, najavili su organizatori.

Projekat je finansiran od strane EU programa Creative Europe, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Osim učesnika projekta i koordinatora iz sve tri zemlje, na tribini će učestvovati  i Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija.

Kako se navodi u saopštenju, učesnici projekta nastupiće u sklopu programa Nišvila, na „Museum Youth stage-u“  koji podržava Delegacija EU u Srbiji, u subotu 10. avgusta sa početkom u 19.30.

„Jazz i interkulturalizam – JAIN“ ovog leta će okupiti 30 mladih muzičara iz ova tri grada (po 10 iz svake zemlje). Projekat uključuje individualni rad, probe sastava iz sva tri grada – uz podršku lokalnih muzičkih koordinatora, kao i okupljanja svih učesnika iz sva tri grada,  koji će zajedno sa muzičkim koordinatorima vežbati muzički program koji će se izvoditi u sva tri grada tokom važnih muzičkih događaja kao što su „Nišville Jazz Festival2,  Musica sulle Bocche i Tirana Jazz Festival International Jazz Festival.

Muzičari će u svakom od ova tri grada (ili oblasti zemalja uključenih u projekat) vežbati i sopstveni program kao i kompozicije koje treba da izvode zajedno tokom okupljanja.

Takođe, ideja je, kako dodaju organizatori, da se u sklopu zajedničkog programa izvede i po jedna tradicionalna kompozicije iz svake zemlje u jazz aranžmanu,  jer je to najbolji način da mladi ljudi kroz muziku upoznaju tradiciju drugih zemalja.

Prvo okupljanje svih učesnika planirano je za vreme Nisville Jazz Festivala – od 4. avgusta do 13. avgusta; drugo na Musica sulle Bocche International Jazz Festival – od 20. do 30. avgusta u Santa Teresi de Gallura (Sardinija), a treće na Festivalu „Jazz in Albania“ – od 3. do 12. oktobra.

„Iskustva koja su Nišville ali i partneri do sada imali, nedvosmisleno govore da  mladi iz različitih sredina okupljeni oko  projekata koji se oslanjaju na druženje kroz umetnost, a posebno kroz muziku, uprkos svim (nametnutim) barijerama,  po pravilu veoma lako uspostave kontakte – jer….. muzika je univerzalni jezik“, navodi Nišvil tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari