Premijera predstave "Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi” u Ateljeu 212 1Foto: Jelena Janković

Posle sutrašnjeg pretpremijernog izvođenja u AKUD Lola predstava „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“ u produkciji Reflektor teatra i UK Parobrod, u sredu 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom, biće premijerno izvedena na sceni Ateljea 212.

Predstava govori o braći Ribar – Ivi Loli i Jurici Ribaru, koji su kao učenici NOB-a poginuli 1943. u razmaku od mesec dana. Narodni heroj Ivo Lola Ribar (1916-1943) bio je jedan od organizatora i predvodnika omladinskog i studentskog revolucionarnog pokreta u Kraljevini Jugoslaviji, sekretar CK SKOJ, član Vrhovnog štaba NOV, a njegov mlađi brat Jurica (1918-1943) slikar, đak čuvenog Jovana Bijelića. Drama prati i sudbinu Slobode Trajković, verenice Lole Ribara i takođe učenica NOB-a.

„Ovo je postdramska, dokumentarna predstava, ali ne i biografska drama, čije su glavne teme heroji, antifašizam i omladinski aktivizam. Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji, sebi, današnjim herojima i idealima u koje veruju. Zamišljena kao angažovana i edukativna, predstava je nastala kroz šestomesečni istraživački proces – predavanja, radionice, posete mestima stradanja i antifašističke borbe u Beogradu, kolektivna čitanja relevantne literature, analize relevantnih filmova i knjiga“, kažu u Reflektor teatru.

Autorka koncepta i rediteljka predstave je Milena Bogavac, a saradnici na predstavi su istoričar Srđan Milošević i potpredsednik Saveza antifašista Srbije Aleksandar Sekulović. Autorski tim počeo je istraživački rad u januaru ove godine s petoro mladih glumaca, a 23. aprila ove godine, na 102. rođendan Ive Lole Ribara u Parobrodu su izveli program sa scenskim čitanjem njegovih pisama i govora.

U projektu učestvuju glumci: Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Sunčica Milanović, Nikola Živanović i Strahinja Blažić. Originalna muzika u predstavi delo je Dragoljuba Đuričića, kostime je radila Ivana Nestrović, a vizuelni identitet i dizajn Slavimir Stojanović. Reflektor teatar je nezavisna omladinska pozorišna produkcija, izrasla iz pozorišnog programa organizacije Centar E8. Pod ovim imenom radi od januara 2017, mada je na pozorišnoj sceni Srbije i regiona prisutna poslednjih šest godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari