O svetu koji se dramatično menja, radnim pravima, efektima neoliberalne eksploatacije na društva u celini... 1Foto promo/56. Bitef

Pod sloganom WORK HARD, LIVE HARDER!, četvorodnevni događaj u okviru ovogodišnjeg Bitefa okupiće u Beogradu više od 500 učesnika, koji će pokušati da pronađu odgovore na brojna pitanja, kao što su: U kakvom stanju je tržište rada u današnjem kasnom kapitalizmu, šta se dešava sa pravima radnika i uslovima njihovog rada nakon pandemije, kako se rad transformisao u izvođačkim umetnostima i pozorištu…

Ovogodišnje, 56. izdanje festivala Bitef, koje će biti održano od 23. septembra do 2. oktobra, uz devet predstava vodećih evropskih i svetskih autora u glavnom programu najavljuje i raznovrstan prateći program.

Pored tradicionalnih pratećih programa kao što su Susreti sa autorima i Polifonija, ove godine će se održati i plenarni sastanak organizacije IETM, što će biti prilika da se vodeći pozorišni profesionalci iz celog sveta okupe u Beogradu.

Reč je o četvorodnevnom događaju sa više od 500 učesnika pod sloganom WORK HARD, LIVE HARDER!, u okviru koga će se organizovati stručne tribine, predavanja radionice i drugi vidovi razmene iskustava između pozorišnih radnika iz svih krajeva sveta.

Tema sastanka je usko vezana uz temu ovogodišnjeg Bitefa koji se bavi pitanjem rada u savremenom društvu, ali i umetnosti.

Učesnici sastanka će pokušati da pronađu odgovore na pitanja kao što su:

U kakvom stanju je tržište rada u današnjem kasnom kapitalizmu?

Kakav je efekat neoliberalne eksploatacije na društva u celini?

Šta se dešava sa pravima radnika i uslovima njihovog rada nakon pandemije?

Kako se rad transformisao u izvođačkim umetnostima i pozorištu? Kako se postiže stabilnost i predvidljivost u svetu koji se dramatično menja?

 

 

Vizuelni identitet plenarnog sastanka je zasnovan na kadru iz serijala „Naše priredbe“, emitovanog na Radio televiziji Beograd 1973. godine, po tekstu Bore Ćosića, muzici Vojislava Kostića i u režiji Jovana Ristića.

Fotografija je preuzeta iz poslednje epizode serijala, koja nosi naslov „Radna akcija“, a posvećena je jedinstvenoj formi zajedničkog rada koja je organizovana još tokom NOB-a, a potom se razvila na principima solidarnosti, drugarstva i zajedničkog ulaganja.

U čuvenim radnim akcijama, milioni omladinaca su gradili auto-puteve, pruge, fabrike, čak i čitave gradove.

U okviru plenarnog sastanka IETM, biće organizovana i Pitchorama, poseban program namenjen srpskim, ali i umetnicima iz celog sveta, u okviru koga će oni imati priliku da predstave svoje projekte i pronađu partnere za njihovu realizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari