O traumama, depresiji i unutrašnjoj drami :“Širom zatvorenih očiju ” Milana Pantelića u Galeriji “Sanjaj” 1Foto : Vladimir Popović

Galerija “Sanjaj” je bila mala da primi posetioce svih generacija, koji su želeli prvi da vide izložbu “Širom zatvorenih očiju” i umetnika Milana Pantelića, pa se stvorila velika gužva ispred Dositejeve 11.

“Onoga dana kada Vještačka inteligencija u potpunosti preuzme psihijatriju, za sva objašnjenja o ljudskom duhu i njegovim patološkim stanjima koristiće slike Milana Pantelića.” rekao je Nele Karajlić otvarajući izložbu.

“Vještačkoj inteligenciji neće biti teško da shvati da ljudski rod od svog svoga znanja najmanje poznaje sebe i svoju dušu. Otuda će joj slike i crteži biti najbolji način za komunikaciju sa pacijentima. Međutim, i pored svog znanja, koje Vještačkoj inteligenciji ni u jednom trenutku ne osporavam, uvjeren sam da će imati veliki problem sa samim procesom slikanja. Jer, inteligencija nije isto što i talenat. A vještački talenat ne postoji. Stoga, neće imati izbora. Za taj posao moraće da angažuje Milana Pantelića.” zaključio je Nele svoje viđenje i doživljaj izloženih Pantelićevih dela.

Slike su izložene po prvi put, a pored ulja na platnu od kojih plene dela velikog formata, umetnik je koristio i pozlatu, ali je napravio i iskorak kombinujući plastiku sa akrilnom bojom i parafinom.

O traumama, depresiji i unutrašnjoj drami :“Širom zatvorenih očiju ” Milana Pantelića u Galeriji “Sanjaj” 2
, Foto Vladimir Popović

 

Slike pod nazivima “Zlatna groznica”, “Zagrljaj”, “Intimnost”, “Kompozicija”, “Vazduh”, “Nebo”, “News”, kao i ostala izložena dela govore o traumama, depresiji i unutrašnjoj drami ljudskog roda, a ožiljci duše su jasno vidljivi na licima kojima nedostaju oči, nos, uši.

Pantelićeva umetnost zahteva spremnost da se suočimo sa svojim najdubljim strahovima i traumama, a ujedno pokazuje da je umetnost neiscrpan izvor inspiracije, snage i ljubavi.

“Svojom virtuoznošću izvođenja slike na potpuno klasičan način i snažnim autorskim pečatom, kao i veoma angažovanom i aktuelnom tematikom, Milan Pantelić spada u vrlo darovite i perspektivne likovne umetnike današnjice.” u recenziji je istakao prof Slobodan Kajtez.

Milan Pantelić je rođen 1986. godine u Šapcu. Diplomirao je 2010.godine, a doktorirao 2018. primenjeno slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde danas predaje na odseku Primenjeno slikarstvo. Do sada je održao 14 samostalnih izložbi u Srbiji i učestvovao na 40 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Realizovao je 13 javnih radova (murali, mozaici i sakralna umetnost) na javnim mestima u Srbiji, Egiptu i Tunisu. Dobitnik je 7 međunarodnih nagrada iz oblasti slikanja i crtanja. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Zastupljen je u mnogim međunarodnim kolekcijama u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Egiptu, Tunisu, Austriji, Italiji, Nigeriji, Kini, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Poljskoj, Rusiji i Indiji.

Izložba u Galeriji „Sanjaj“  će biti otvorena do 8. aprila, a zaključak posetilaca, koji su prisustvovali otvaranju, je da ovu izložbu treba gledati širom otvorenih očiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari