Objavljena prva personalna enciklopedija u Srbiji 1

„Encyclopedia Dositheana“ prof. dr Nikole Grdinića i tima naučnih radnika koji ju je godinama pripremao, objavljena je u izdanju Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ i posvećena je Dositeju Obradoviću. Prva promocija ovog kapitalnog izdanja zakazana je u Beogradu, u Narodnoj biblioteci Srbije, 8. juna u 12 časova.

Enciklopedija o Dositeju Obradoviću je prva personalna enciklopedija u našoj kulturi, a ideja o enciklopediji je iznikla iz kulturne manifestacije „Dositejevi dani” koju je svojevremeno organizovao Zavod za kulturu Vojvodine.

Ova je knjiga rađena dugi niz godina i predstavlja prošireno izdanje koje objedinjuje pet ranije objavljenih manjih svezaka enciklopedije.

Urednik izdanja je prof. dr Nikola Grdinić, a redakcioni odbor čine dr Nada Savković, dr Sanja Paripović Krčmar i dr Žaklina Duvnjak Radić. Oni su autori najvećeg broja odrednica o Dositejevom životu i radu, kao i o ključnim pojmovima prosvetiteljstva.

U pisanju odrednica učestvovali su i drugi saradnici, proučavaoci istorije srpske književnosti: dr Mirjana Brković, dr Radmila Gikić Petrović, dr Radoslav Eraković, dr Dušan Ivanić, dr Žolt Lazar, dr Vojislav Jelić, dr Eva Kovalek, mr Ljiljana Čubrić, Dušan Hajduk Veljković, Milan Stepanović, Lazar Ćurčić, Milorad S. Kurajica i Radovan Mićić.

Objavljena prva personalna enciklopedija u Srbiji 2

Knjiga „Encyclopedia Dositheana“ je bogato opremljena, na 500 stranica, u tvrdom povezu, sa ilustracijama. Na naslovnoj strani je portret Dositeja Obradovića, rad slikara Uroša Predića.

„U velikim i razvijenim kulturama postoji običaj da se o piscima koje je vreme potvrdilo kao klasike, kao što su Dante, Šekspir ili Džojs, izrade personalne enciklopedije. U našim uslovima prvu takvu enciklopediju dobija Dositej Obradović, kao najistaknutija figura prosvetiteljstva, od koga počinje moderno doba evropske istorije sa kojim su postavljeni temelji onoga u čemu danas živimo“, rekao je za Danas profesor dr. Nikola Grdinić.

Odrednice u enciklopediji ne daju samo osnovne činjenice, već i njihovo tumačenje. U tom smislu, nisu samo sažeti prikaz dosadašnjeg znanja o Dositeju, kao što je slučaj sa klasičnim enciklopedijama, već u mnogim člancima te odrednice predstavljaju male studije.

Odrednice nisu složene azbučnim redom, već po tematskim celinama. Prva celina je „Prosvećenost”, koja kontekstualizuje, ne samo Dositeja u okviru srpskog prosvetiteljstva već i srpsko prosvetiteljstvo u okviru evropskog.

Druga tematska celina je najznačajnija i najobimnija – „Delo”, i ona obrađuje sve što je Dositej pisao, uključujući i prepisku.

Sledi tematska celina „Mesta”u kojoj se opisuju Dositejeva putovanja, odnosno mesta u kojima je Dositej boravio, zatim „Ljudi”, tematska celina u kojoj su obrađene sve relacije Dositejeve sa značajnim savremenicima, i na kraju „Pojmovi”, celina koja dodatno podrobno objašnjava glavne teorijske pojmove.

„Ono što je iz prosvetiteljstva preživelo dosadašnje vreme, i što treba da preživi, jeste bavljenje sadašnjošću, aktuelnostima vremena u kome su živeli i na koje su želeli delovati u cilju boljitka. To jeste filozofski pokret, ali njihove teme nisu bile večna pitanja saznanja ili postojanja, šta nešto jeste, već stvarnost u kojoj su postojali i kako na nju delovati da postane bolja i humanija“, reči su iz predgovora urednika izdanja prof. dr Grdinića.

Promocija u Narodnoj biblioteci Srbije

Prva promocija enciklopedije, u nizu promocija koje Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ planira u narednom periodu, zakazana je u Beogradu, u Narodnoj biblioteci Srbije, 8. juna, sa početkom u 12 časova. Tom prilikom, javnosti će se obratiti književnici mr Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ i dr Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije, a o izdanju će govoriti prof. dr Nikola Grdinić, urednik i Žaklina Duvnjak Radić, član Redakcionog odbora.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari