Od Balkana do Anda: Kako je protekao prvi međunarodni festival folklora u Kragujevcu (FOTO) 1Foto: SKC Kragujevac

 

Haljine, đerdani i šajkače, slameni šeširi, lepeze i lizeze, sombrera i opanci, vezene kecelje, maramice i marame, trube i gitare, harmonike, violine i krinoline, sveće koje gore na glavama igračica… Sve to i još mnogo više moglo je da se vidi sinoć u spektaklu boja, zvuka i igara na otvranju ESTAM-a, Prvog međunarodnog festivala folklora u Kragujevcu.

Festival folklora ESTAM, četvorodnevna manifestacija koji organizuje Studentski kulturni centar Kragujevac traje do utorka, 1. avgusta u više gradova i lokacija i okupila je ansamble iz pet zemalja.

– Slaveći tradicionalnu igru kao izraz univerzalnog jezika razumljivog svima, a samim tim i kao dragoceno sredstvo komunikacije i povezivanja, festival će okupiti ansamble iz Meksika, Kolumbije, Čilea, Bugarske i Srbije. Publiku očekuje raznovrsnost igara, melodija i raskošnih tradicionalnih kostima na sceni, ali i mogućnost da zaigra sa svim učesnicima koji će tih dana biti gosti SKC-a i Kragujevca, ideja je organizatora iz Studentskog kulturnog centra.

Pre svečanog otvaranja na bini u Velikom parku učesnici ESTAM-a su u festivalskoj povorci prošli kroz glavnu ulicu u Kragujevcu izmamivši aplauze građana koji nisu odoleli da ih slikaju (naravno, i samo se fotografišući sa njima) u raskošnoj paradi tradicionalnih kostima i za nas, egzotičnih latinoameričkih koreografija.

Od Balkana do Anda: Kako je protekao prvi međunarodni festival folklora u Kragujevcu (FOTO) 2
Foto: SKC Kragujevac

Festival su zvanično otvorili Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, Dragan Đorđević, predsednik CIOFF-a (Međunarodni savet organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture) za Srbiju i Ivana Maraš Jovanović, direktorka kragujevačkog SKC-a.

Kao što je i red festival su otvorili domaćini, pevačka grupa Studenac Studentskog kulturnog centra Kragujevac i njihov Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković (iz koga je SKC i nastao) predvođen Narodnim orkestrom.

Bugarsku folkornu tradiciju predstavio je ansambl Sider Vojvoda iz Gornje Orahovice koji ove godine proslavlja 70 godina postojanja. Za ovih sedm decenija izveli su više od 3.000 koncerata pred tri i po milina gledalaca na scenama Evrope, Azije i Afrike. Njihov repertoar baziran je na izvornim i aranžiranim folklornim delima nacionalne tradicije.

Gromoglasni aplauz stotina Kragujevčana svih uzrasta koji u letnjoj večeri uživaju u velikom parku pa „skok” sa Balkana do Južne Amerike. Taj segment festivala otvaraju Kolumbijci.

Folklorna grupa „Amaneker Kolumbijano” iz grada Soača osnovana je 1986. godine sa ciljem da učestvuju u procesu izgradnje kolumbijske scenske umetnosti, budući da je grupa specijalizovana za interpretaciju nacionalne kulture na sceni kroz kolumbijski folklorni ples, pod umetničkim rukovođenjem Aure Kortes. Kao ansambl „Amanker Kolumbijano” je prepoznata ne samo na svom kontinentu već i u Evropi kao jedan od najvažnijih subjekata u folkloru ove zemlje.

Od Balkana do Anda: Kako je protekao prvi međunarodni festival folklora u Kragujevcu (FOTO) 7
Foto: SKC Kragujevac

Posle ovacija, „ostalo” se na sceni i u južnoameričkoj tradiciji korz koju su oduševljene gledaoce „sproveli” Čileanci iz folklorne grupa „Bafoko” iz mesta Kolipuli. Najmlađi ansambl na kragujevačkom festivalu (osnovani 2018. godine) čiji je nastup sa čak 60 plesača „pravo geografsko putešestvije kroz Čile”) već je imao uspešne turneje u Argentini i Meksiku a sada i u Srbiji.

Aplauzi su ispratili Čileance i dočekali goste iz Meksika, folklornu plesna grupu „Tjera Mestisa” sa sve orkestrom marijačija „Los Meksikenses”. Nastup raznolika i duboka interpretacija meksičkog umetničkog izraza, spajanje drevnih verskih mitova i scene iz svakodnevnog života, ljubavi i tragedije… Igre i ritmove iz svakog kutka njihove zemlje, razigrani Meksiko na dlanu u srcu Srbije. Viva Mexico!

Posle plesne „šetnje” Latinskom Amerikom foklorni kam bek u Srbiju i koncertni nastup, takođe jednog od domaćina (uz SKC) proverenih čuvara tradicije i kulturnog nasleđa kragujevačkog Abraševića.

Jedan od najstarijih (osnovani još 1905. godine) i najboljih ansambala u zemlji, koji je 1982. godine zvanično proglašen za svetskog prvaka u folkloru na planetarnoj smotri nacionalnih igara u francuskom Dižonu. Folklorni krug svetom je zatvoren. Ali samo za to veče.

Ali, to nije kraj, jer se ESTAM nastavlja i večeras na manifestaciji Dani srpske šljive u Stragarima. Sutradan, festival „gostuje” u Drvengradu na Mećavniku sa kojim kragujevački SKC ima dugodišnju i upešnu saradnju. ESTAM se završava na istom mestu i u isto vreme gde je i počeo, četvrtog dana, 1. avgusta u kragujevačkom Velikom parku.

Festival ESTAM je podržan od strane Grada Kragujevca i Ministarstva kulture i nalazi se na listi festivala Nacionalne sekcije CIOFF-a, Međunarodnog saveta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture. Ulaz na sve koncerte ESTAM-a je slobodan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari