Od cveća i čepova u zadnjicama, pa nadalje: Najšokantniji nastupi grupe Let 3 1Let3, foto: Screenshot HRT

Kako to obično biva kad neko kao Let 3 dospe u žižu javnosti zbog trijumfa na popularnom takmičenju kavo je Dora 2023, te bude izabran da predstavlja Hrvatsku na ovogodišnjoj Evroviziji, u retrovizoru se sagledavaju njegovi najblistaviji momenti u karijeri

U slučaju ovog benda ona traje skoro 40 godina, a sledstveno konceptu benda obiluje kontroverznim nastupima, koji su nemali broj puta izazivali salbazan konzervativnijeg dela publike.

Kako piše Index. hr riječkim rokerima kritičari su znali zamerati izazivanje šoka koje je samo sebi svrha, bez nekog sadržaja ili poruke koja bi stajala iza toga – u čemu i ima neke istine. S druge strane, vojska fanova ih obožava. Kako bilo, pomeranje granica i čačkanje svetinja uviek su dobra stvar, a u tome su Mrle i Prlja majstori. Primera je mnogo, ali nekoliko najistaknutijih.

Izvođenje pesme *urcem u čelo na HRT-u

Iako zvuči neverovatno, ranih 2000/tih godina televizijski program HRT-a bio je otvoreniji nego danas – tek nešto kasnije je, zbog niza okolnosti, otklizao nazad u mise i ratne produkcije. Ipak, i za tadašnje standarde hrvatskog javnog servisa nastup Leta 3 bio je poprilično radikalan: u emisiji Špica, zajedno s nekoliko umetničkih saradnika, pune četiri minute vikali su „*urcem u čelo“ praćeni bogatom plesnom koreografijom.
Već i ovo je na konzervativnoj televiziji konzervativne zemlje bilo dovoljno da sablazni gledaoce, ali nisu se tu zaustavili. U intervjuu koji je usledio nakon izvedbe Damir Martinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja dočekali su voditelja Danijela Despota u narodnim nošnjama iz Šumadije koje su im tada bile zaštitni znak, pri čemu je Mrle ležerno ispružio noge preko stola.
Na pitanje treba li objašnjavati umetnost Mrle je jednostavno odgovorio: „Kad objašnjavaš umetnost, obično se to pretvori u *urac. A ovo je pesma o *urcu pa nemaš šta objašnjavati. To je već *urac od početka.“
Na pitanje koliko ima marketinga u njihovom radu Mrle je postavio protupitanje: „Jel k*raš ti onog psa tamo“, na šta se voditelj samo nervozno nasmejao. Isplati se pogledati svaku sekundu ovog gostovanja.

Gostovanje na slovenačkoj nacionalnoj televiziji

Godine 2006. kad je spor Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaliva bio na svom medijskom vrhuncu, Let 3 je na RTV Sloveniji otpevao pesmu Dete u vremenu. Skandal je izazvala koreografija – naime, muyi;ari su oko vrata imali svezane ribe, na glavama nalepljene hrvatske grbove, a u yadnjicama ruže.
Natezanje oko Pirana tada je brojnima bilo poligon za satiru – i Željko Malnar je s ekipom iz Noćne more na Jadran isplovio s barkom i transparentom „Tudi tukaj je Peščenica“. U slučaju Leta 3 direktoru televizije se ruganje tada ozbiljnoj situaciji nije svidelo, pa je odlučio izrezati nastup iz reprize emisije.
Mrle je za portal Muzika.hr rekao da se producent emisije zbog toga sukobio s direktorom, pozivajući se na slobodu govora, ali je direktor na svoju ruku izrezao sporni deo. Nakon toga je producent navodno dao otkaz, ali ta informacija nije proverena.
Bez obzira na rasplet, već činjenica da se emisija u reprizi morala cenzurirati dovoljno je urnebesna da ovaj događaj ostane zapamćen.
Prijava za narušavanje javnog reda i mira zbog nastupa u Varaždinu
Godine 2006. letovci su nastupili ispred gradskog ve’a u Varaždinu, kao i uvek, u zanimljivoj kostimografiji. Kad su u plesu podigli noge, videle su im se zadnjice u kojima su bili čepovi – i to taman u vreme kad su se ljudi vraćali s ponoćke.
U bisu ih je prekinula policija, a zaradili su i prijavu za narušavanje javnog reda i mira. Branili su se time što „nisu bili goli jer su imali čep u zadnjici“.

Gostovanje u Nedjeljom u 2

Još jedan sukob s javnom televizijom dogodio se 2008., kad je Mrleta i Prlju ugostio Aleksandar Stanković. U već naširoko poznatoj snimci letovci su se potrudili napraviti što je moguće veći cirkus za emisiju tog formata. Ustvrdili su kako bi komercijalni izvođači trebali „propuhati prkno“, a Severinu bi najradije „isprčili“.
Ovo je bio tek početak muka za već vidno uznemirenog Stankovića, čiji je izraz lica tokom celog snimka dovoljan da se umre od smeha.
Minut nakon lepih želja za estradne zvezde Mrle i Prlja su u studio uveli svog „lečnika“, nakon čega su počeli ispaljivati čepove iz yadnjicw. Za to vreme iza njih je stajao robot koji je u slow motionu ponavljao „piiii**oooo“.
Nakon ispucavanja čepova su se prigodno prebacili na temu pesme Riječke *ičke. Kad su još jednom upalili robota, iznervirani voditelj je prekinuo emisiju. Stanković je godinama nakon emitovanja rekao da je sve bilo potpuno namešteno i dogovoreno. Ipak, ni nakon tog otkrića legendarni snimak nije ništa manje zabavan.

I to nije sve…

I u periodima između većih skandala ekipa iz Leta 3 radi više ili manje pomaknute performanse. Od doniranja kipova naziva Babin *urac i Angela Merkel se*e ili deljenja „antipe*erina“ do izdavanja albuma Bombardiranje Srbije i Čačka i *urcem do vere, kreativna ekipa iz Rijeke ne beži od kontroverze, nego živi od nje.
To je uvek bio hrabar pristup – svaka kontroverza pre ili kasnije ishlapi i željena reakcija „o bože, šta je ovo“ postane „aha, opet ovi“. Ipak, izlaskom na Eurosong letovci su pokazali da u njima još ima svežine, ali i da od njih još uvek možemo očekivati neočekivano, pi{e Index.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari