Od filmova mladih reditelja do retrospektive velikana 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 11. do 16. januara 2019. godine u Drvengradu, na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešenel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće kao i do sada u fokusu i ovogodišnjeg Kustendorfa, najavljeno je uče na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

U takmičarskom programu je 21 film domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz: Švajcarske, Australije, Srbije, Norveške, Republike Srpske, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, Nemačke, Irana, Meksika, Španije, Makedonije, Turske i sa Filipina.

Međunarodni žiri čine: Dijana Požarskaja, ruska glumica, Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku, i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja. Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Na konkurs je pristiglo 718 filmova, a izabrani su filmovi koji se izdvajaju po stilu, tehničkom umeću i autentičnom pogledu na svet. Takmičarski program dvanaestog Kustendorfa činiće 15 igranih, tri dokumentarna, dva animirana i jedan eksperimentalni kratkometražni film.

Na otvaranju festivala biće prikazan film Emira Kusturice „Pepe, jedan uzvišeni život“, dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki, koji je svetsku premijeru imao na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. U Savremenim tendencijama naći će se i film „Srećan kao Lazaro“, italijanske rediteljke Aliće Rorvaće, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu, a njega će na radionici predstaviti glumci Adrijano Tardiolo, Serđi Lopez i Luka Čikovani. Trećeg dana biće prikazani filmovi „Bliski neprijatelji“ i „Nežna ravnodušnost sveta“, koji će predstaviti reditelji David Oelhofen i Adilhan Jeržanov. Marčelo Fonte biće gost četvrtog dana i predstaviće film „Dogmen“ reditelja Matea Garonea. Film Vima Vendersa „Papa Franja: čovek od reči“ biće prikazan petog dana, a razgovor sa studentima o ovom filmu vodiće producent Andrea Gambeta. Braća Damijano i Fabio Dinoćenco će poslednjeg festivalskog dana govoriti o svom film „Dečaci plaču“.

U okviru programa Retrospektiva velikana biće prikazan film „Dragstor kauboj“ Gasa van Santa, a gost festivala biće glumac Met Dilan, koji će održati i radionicu. Gosti festivala biće i glumci Slavko Štimac i Serđi Lopez, a filmovi „Vuk samotnjak“ Obrada Gluščevića, „Sjećaš li se Doli Bel?“ Emira Kusturice kao i „Vestern“ Manuela Porijera izabrani su iz njihove bogate filmografije za retrospektivni program. Takođe, u okviru ove programske celine održaće se i projekcije filmova Miloša Formana „Svlačenje“ i Bernarda Bertolučija „Dvadeseti vek“.

Program Novi autori predstaviće prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića „Ti imaš noć“, a u okviru pratećeg programa biće predstavljen film rediteljke Aline Skšeševske „Devojke u igri“. Tokom trajanja festivala u galeriji „Kapor“ biće postavljena izložba akademskog slikara Ratka Lalića, a deo programa festivala je i izložba fotografija povodom 70. godišnjice Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa. Takođe, u Andrićgradu, u galeriji Lubarda, biće otvorena izložba slika i mozaika akademske slikarke Bisenije Tereščenko.

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće prepoznatljivi noćni život Kustendorfa. Gosti Kustendorfa uživaće u nastupima „Orkestra narodne muzike braće Advahov Valeriju“ i sastava „Kaskaval & Kristi Traktor“ iz Moldavije, italijanskog muzičara Vinicija Kaposela, holandsko-srpskog ansambla „Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend“, grupe „Kal“ i vokalno-instrumentalnog sastava „Bilja Krstić i Bistrik orkestar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari