Od Indžinirske škole do danas: Izložba povodom 175 godina postojanja Građevinskog fakulteta u Beogradu 1foto Miroslav Dragojević Danas

Izložba „Velikani srpskog graditeljstva – od Indžinirske škole do danas“ u okviru proslave 175. godišnjice visokoškolske nastave iz oblasti građevinarstva i geodezije otvorena je u galeriji SANU.

Ideja izložbe je prikaz srpskog građevinarstva od sredine 19. veka do danas. Projekat objedinjuje život i delo 24 profesora Građevinskog fakulteta koji su bili članovi SANU i inostranih akademija, 14 znamenitih profesora koji nisu bili akademici, kao i 10 vrsnih inženjera koji su ostavili pečat u srpskom i jugoslovenskom građevinarstvu. Među njima su i pojedinci koji su ostavili trag u srpskoj i svetskoj istoriji, ali nisu bili poznati po svojoj struci, kao što su Nikola Pašić, kao i Milutin Milanković, koji je ujedno i prvi srpski doktor tehničkih nauka.

Postavku čine štampani materijal, makete graditeljskih ostvarenja, merni instrumenti, portreti inženjera, kao i film kroz koji je sažeta istorija srpskog i jugoslovenskog građevinarstva.

Dekan Građevinskog fakulteta prof. dr Vladan Kuzmanović rekao je da izložbu doživljava kao omaž srpskom građevinarstvu i tradiciji koja je utkana u kulturu sećanja. Kao interesantne delove postavke izdvojio je maketu skele Mosta na Đurđevića Tari i maketu Hidroelektrane Bajina Bašta u Perućcu. Objasnio je da je deo izložbe posvećen akademicima koncipiran hronološki, od Atanasija Nikolića koji je bio prvi profesor i osnivač Indžinirske škole, preteče Građevinskog fakulteta, do Nikole Hajdina koji je 12 godina bio predsednik SANU.

Neizmerna uloga Miloša Savčića

Autorka izložbe, istoričarka umetnosti Jasmina NJegovan Popović kazala je da ne bi mogla da zamisli izložbu ovakvog naziva, a da se ne pomene Miloš Savčić. „Pored toga što je bio građevinski inženjer, Savčić je bio i bogati industrijalac i vlasnik nekoliko banaka, koji je spojio građevinski i preduzetnički duh, istakla je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari