Od inspiracije do interakcije 1Foto: Tamara Kostrević

Prva međunarodna manifestacija SmartArt – Umetnost i nauka u primeni „Od inspiracije do interakcije“ otvorena je juče. Reč je o nizu paralelnih naučnih, edukativnih, izložbenih i umetničkih programa, koje je organizovao Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu.

Cilj je, kako navode u saopštenju, da se ukaže na bogatstvo i značaj primenjenih umetnosti i dizajna, kao i na višestruke i neraskidive veze između nauke i umetnosti u savremenom dobu.

Na svečanom otvaranju u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, akademik
Ljubomir Maksimović, podpredsednik SANU, akademik Branislav Mitrović,
predstavnik Odeljenja Likovne i muzičke umetnosti SANU koje je pokrovitelj konferencije, profesor Irena Živković, v. d. dekana Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, i profesor Milan Prosen, predsednik Organizacionog odbora Manifestacije SmartArt, apostrofirali su neophodnost interdisciplinarnog pristupa u kreiranju, proučavanju i zaštiti umetnosti, ukazujući na njene interferencije i prisutnost u svim aspektima čovekovog života i rada.

Potreba da se na te veze ukaže kroz rezultate najnovijih naučnih istraživanja, stručne zahvate i umetničku praksu, iznedrila je kompleksan program manifestacije.

„Na području Balkana pionirska i inovativna u pogledu koncepcije i programa, Konferencija SmartArt okupila je preko 130 učesnika, naučnika, stručnjaka, istraživača i umetnika različitih profila iz 16 zemalja sveta, sa svih pet kontinenata“, dodaje se u saopštenju.

Plenarna predavanja održali su eminentni naučnici i stručnjaci svetskog glasa: Armen Kazarjan (Rusija), Stela Batalja (Italija) i Naho Jamašita (Japan). Problematika primenjenih umetnosti razmatrana je na osam tematskih sesija: Istorija i teorija primenjenih umetnosti, Zaštita kulturnog nasleđa, Primenjene umetnosti i digitalne tehnologije, Primenjena geometrija u vizuelnim umetnostima, Novi materijali i tehnologije u primenjenim umetnostima, Terminološki izazovi u primenjenim tehnologijama, Edukativni aspekti u primenjenim umetnostima i Drugi koncepti i perspektive u kolaborativnoj praksi
primenjenih umetnosti i nauke.

„Ovaj akademski disput o primenjenim umetnostima, dizajnu i konzervaciji i restauraciji, ukazao je na neophodnost kontinuiranog naučnog proučavanja njihove prošlosti, prepoznavanja njihove vrednosti u svakodnevnom životu i proizvodima kulture, kao i otkrivanja njihovih potencijalnih pravaca razvoja u
budućnosti“, ističu organizatori u saopštenju.

Na otvaranju izložbe SmartArt – Umetnost i nauka u primeni „Od
inspiracije do interakcije“, danas biće izveden multimedijalni performans, bimanuelno crtanje laserima Ejčija Tosakija sa Univerziteta Monaš u Melburnu (Australija), uz muziku Damjana Jovičina (klavir) i Ane Marije Petrović (harfa). Izložene radove iz domena dizajna urbanog prostora i mobilijara, enterijera i nameštaja, tekstila, industrijskog i grafičkog dizajna, kostima i modnog dizajna, scenografije, oblikovanja knjiga, tipografije, keramike, skulpture i instalacija, konzervacije i restauracije, publika će imati priliku da vidi do 15. decembra 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari