Od omiljenog filmskog zloće do pada u nemilost: Ko je Kevin Spejsi, glumac oslobođen optužbi za seksualno uznemiravanje? 1Foto: EPA-EFE/ PAUL BUCK

 

Holivudski glumac Kevin Spejsi proglašen je nevinim po svim tačkama optužbe za seksualno zlostavljanje, nakon čega se zahvalio i rasplakao, ali je ostalo pitanje šta će dalje biti sa njegovom karijerom.

Kevin Spejsi Fauler je pre ovih optužbi bio jedan od najtraženijih i najcenjenijih holivudskih glumaca, koji je iza sebe imao brojne odlične uloge.

Glumom je počeo da se bavi početkom osamdesetih u pozorištu, a na filmu je debitovao 1986. godine u ostvarenju Heartburn.

Već 1991. dobio je nagradu Toni, a prva veća filmska uloga u ostvarenju Glengarry Glen Ross došla je godinu dana kasnije.

Veliku pažnju privukao je ulogom u filmu The Usual Suspects 1995, za koju je dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu, a Oskar za glavnu ulogu stigao je četiri godine kasnije za film American Beauty.

Do tada je već postao poznat široj javnosti po napetim prikazima zloća, ali i odličnim ambivalentnim tvorevinama običnih ljudi, koje svako može sresti svakog dana.

On je u tom periodu uspeo da ostvari ono što nije baš svim glumcima polazilo za rukom – da bude istovremeno popularan i ređa uloge koje dobijaju odlične kritike.

Pored Tonija i dva Oskara, dobio je nagradu Lorens Olivije, Zlatni globus, Bafta nagradu, Filmsku nagradu po izboru kritičara, kao i nekoliko Nagrada Udruženja filmskih glumaca.

Jedna od uloga po kojima je kasnije postao prepoznatljiv je rola Frenka Andervuda u seriji House of Cards, za koju ipak nije uspeo da osvoji Emi, iako je nekoliko puta bio nominovan.

A onda je došla 2017. godina i optužbe za seksualno zlostavljanje, koje su se nizale do 2022. godine.

Spejsi je izgubio ulogu u seriji House of Cards, koja je neslavno završena bez njega, a za film All the Money in the World, za koji je već snimio sve scene, angažovan je Kristofer Plamer kako bi ga zamenio.

Veliki problem bila je Spejsijeva objava da je gej, što su mnogi smatrali skretanjem teme i što je naljutilo LGBT zajednicu.

Nije mu išlo naruku ni to što je prijatelj Džefrija Epstajna, kasnije osuđenog za ozbiljne seksualne prestupe, ni to što je delovalo da ne shvata ozbiljno sve optužbe.

U međuvremenu je glumio u filmu The Man Who Drew God i dobio nagradu za životno delo Muzeja filma u Torinu.

Ima nekoliko najavljenih projekata, ali niko ne veruje da će moći ponovo da dosegne nivo popularnosti koji je imao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari