Odlazak autora hitova "Ja ratujem sam" i "Amsterdam" 1Foto: Pixabay/ Lily

Basista čuvene jugoslovenske i srpske rok grupe Riblja čorba – Miroslav Miša Aleksić, preminuo je u 67. godini u Beogradu od posledica kovida 19. Poslednjih nedelju dana bio je na respiratoru u beogradskoj bolnici Bežanijska kosa, gde je primljen 13. novembra.

„Dragi prijatelji, jutros nas je napustio NAŠ BRAT Miša Aleksić. I on i lekari iz KBC Bežanijska kosa su se borili do kraja. Na nesreću dogodilo se najgore. Miša je jedan od osnivača Riblje čorbe i bendu je posvetio ceo život. Šomi, brate, neka ti je laka crna zemlja. Očajni: Bora, Vicko, Džindžer, Nikola, Joca, Bane, Miškec, Ivke, Isa, Jaići…“, napisali su juče na svojoj Fejsbuk stranici članovi benda Riblja čorba, čije je Aleksić bio jedan od osnivača i sa kojim je snimio više od 20 studijskih i živih albuma, odsvirao veliki broj koncerata i turneja i pobrao brojne nagrade.

– Miša Aleksić me je doveo u bend 1984. godine i od tada smo bili cimeri sve te godine provedene u Ribljoj čorbi. Neizmerno sam tužan i zgranut ovim što se dogodilo. I nemam zapravo nikakve prave reči. Pokušavam da se koncentrišem da budem od pomoći njegovoj porodici. To mi je verovatno, u ovom slučaju, način da malo pobegnem od te tuge – rekao je Nikola Čuturilo za Danas.

Frontmen benda Orthodox Celts Aca Seltik kaže za Danas da će Mišu Aleksića pre svega pamtiti kao drugara.

– A pamtiću ga i po gomili drugih stvari, od koncerata do naših radijskih susreta, po događajima u kojima je direktno učestvovao do onih koje je direktno ili indirektno inicirao. A onda i po tome što sam prvi put pobegao iz škole da bih kupio kasetu „Pokvarena mašta i prljave strasti“ u tadašnjem „Duvanu“, da se ne rasproda. Pamtiću ga po, za mene, najboljem jugoslovenskom rok albumu svih vremena, „Buvljoj pijaci“, i, naravno, po antologijskoj, uvek aktuelnoj i jedinstvenoj pesmi „Ja ratujem sam“! – kaže muzičar.

Od legendarnog basiste Riblje čorbe oprostio se i muzičar Dejan Cukić.

– Tražim reči, ali ne ide… Kako se oprostiti od nekoga koga poznaješ čitav punoletni život? Zbogom, Mišo, počivaj u miru – napisao je Cukić na svom Fejsbuk nalogu.

Scenarista i dramaturg Dimitrije Vojnov smatra da je Aleksić sve vreme ostao ono što bi rokenrol trebalo da bude.

– Riblja čorba je bend kome se desilo sve dobro i sve loše što jednom bendu može da se desi a da je poznato iz istorije rokenrola. Miša Aleksić je u svemu tome ostao sve ono što bi rokenrol trebalo da bude. Slava mu! – napisao je Vojnov na Tviteru.

Miša Aleksić rođen je 16. avgusta 1953. u Beogradu.

Kao 17-godišnji školarac sa bas gitarom u rukama započeo je muzičku karijeru u bendu Rojali. Sa njima je 1970. godine osvojio drugo mesto na takmičenju u organizaciji urednika emisije „Veče uz radio“ Radio Beograda.

Aleksić je sledeću školsku godinu proveo u Pajksvilu u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je sa drugim učenicima oformio rokabili sastav Ši-ma-fa (SHI-MA-FUH). Pod uticajem muzike bendova Led Cepelin, Dip parpl i Grend Fank Rejlroud, po povratku u Jugoslaviju osniva grupu SOS.

Grupi se 1977. godine pridružuju Rajko Kojić na gitari i Vicko Milatović za bubnjevima. Njih dvojica su zajedno sa Aleksićem i vokalom benda Rani mraz Borom Đorđevićem formirali bend Riblja čorba. Grupa je zvanično nastala u restoranu Šumatovac 15. avgusta 1978. a prvobitno je trebalo da se zove Bora i ratnici.

Na njihovom prvom albumu „Kost u grlu“ Aleksić je uradio muziku za pesmu „Zvezda potkrovlja i suterena“, dok je „Ostani đubre do kraja“ komponovao sa Borom Đorđevićem. Njegov potpis stoji i na kasnijim pesama, koje su takođe stekle veliku popularnost – „Ja ratujem sam“, „Ostaću slobodan“,  „Amsterdam“, „Dobro jutro“, „Prevara“, „Odlazak u grad“,“Lud sto posto“, „Priča o Žiki Živcu“…

Tokom karijere, takođe, pisao je pesme i producirao albume za brojne druge izvođače i bendove. Sa Bajagom je 1983. komponovao muziku za pesme Zdravka Čolića „Afrika“ i „Tvoje oči“, dok su iste godine imali saradnju i sa Biljanom Petrović. Aleksić se često hvatao i producentske palice, pa je pored nekih albuma Riblje čorbe, producirao izdanja grupa Jazzy Bell, Warriors, Milorada Mandića Mande, Run go, Prozor…

Objavio je autobiografsku knjigu „Uživo!“, bio jedan od pokretača muzičkog studija „Kazablanka“ i držao je prodavnicu instrumenata u centru Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari