Odložen Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu 1Foto: N.K.

Jubilarni 25. Jugosloveski pozorišni festival – Bez prevoda, koji je trebalo da se održi u prvoj polovini novembra u Narodnom pozorištu Užice, odložen je zbog povećanja broja inficiranih od korona virusa.

To je odlučio Savet festivala, a na preporuku kriznog štaba i Zavoda za javno zdravlje Užice.  Predsednica Saveta festivala i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je saopštila da će se ta regionalna pozorišna smotra , ukoliko epidemijska situacija bude povoljnija, održati u prvoj polovini naredne godine.

„Ove godine, svi smo sa velikom željom i zebnjom očekivali jubilarno izdanje festivala. Selektori su pažljivo napravili i ove godine odgovornu i promišljenu selekciju i sve je bilo spremno, ali sa oprezom i svakodnevnim praćenjem epidemijske situacije. Želeli smo da verujemo, do poslednjeg trenutka, da će festival biti realizovan u svom redovnom terminu“, saopštila je dr Jelena Raković Radivojević.

Odložen Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu 2
Foto: N.K.

Uz ocenu da je Savet festivala „odbijao da realizuje festival samo da bi ga realizovao i tako ga učinio dostupnim samo za par desetaka građana“, ona je  istakla „da je interesovanje građana za festival toliki da je pozorišna sala od 680 sedišta mala“.

„Kao odgovorni i svesni situacije u kojoj se nalazimo, ne želimo da izlažemo  građane i umetnike riziku, u trenutku kada broj obolelih od kovida 19 ponovo raste“, poručila je gradonačelnica i predsednica Saveta festivala.

Na pozorišnom festivalu u Užicu prikazuje se sedam, po izboru selektora,  najboljih predstava iz prethodne sezone u državama regiona, bez obzira na pozorišni žanr, poreklo pisca i autora.

Festival je, istakla je gradonačelnica, „umnogome doprineo promociji Užica i učinio da, i nakon raspada bivše države, nastavi svoju misiju negovanja zajedničkog kulturnog nasleđa“, i da je „zahvaljujući festivalu i pozorištu, koji ove godine obeležavaju dva velika jubileja, Užice ubeleženo na najvažnijim kulturnim mapama ovih prostora“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari