odmor basibozukaFoto: izvor Sotheby

Slika Paje Jovanovića Odmor bašibozuka konačno je stigla u Beograd, a sada je poznato i da je u odličnom stanju.

Muzej grada Beograda otkupio je sliku Odmor bašibozuka u Londonu na aukciji kuće Sotbi za 349.500 evra u novembru prošle godine.

Ovo ulje na dasci dimenzija je 41 sa 32.5 centimetara, a kad je „pazarena“ u Sotbiju otkriveno je da je iza kupovine dela stala država.

Predsednik Vučić je, naime, tad rekao da je slika Odmor bašibozuka kupljena „po njegovom nalogu“.

Iako je posle više od dva meseca, od kupovine, konačno stigla u Beograd, ova slika Paje Jovanovića još uvek neće biti dostupna javnosti.

Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, objasnila je za Novu.rs zašto je to tako i u kakvom je stanju slika.

– Ne mogu još uvek da vam kažem datum kada ćemo izložiti sliku. Trudili smo se da svaka stvar bude urađena po protokolu i da završimo muzejski proces, kao i konzervaciju. Ali, nema tu puno posla, s obzirom da je slika prelepa, i u fantastičnom je stanju, maltene besprekornom.

Ostaje nam samo da uradimo neke stvari, kad je u pitanju ram slike, da se lepo osvetli – objasnila je direktorka Muzeja grada Beograda.

Medakovićeva najavljuje da će, kad se okončaju sve procedure, slika najverovatnije biti izložena u Konaku kneginje Ljubice:

– Mislim da su taj ambijent i atmosfera Konaka najbolji za izlaganje ovog remek-dela. Ona potiče iz orjentalističkog perioda, a okruženje Konaka, to dvorište, unutranje odaje najviše priliče ovoj slici. Mislim da će to biti doživljaj za sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari