Održana izborna skupština Udruženja likovnih umetnika Srbije 1Foto: BC

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) održalo je u subotu izbornu skupštinu na kojoj je izglasano novo rukovodstvo za sve organe i radna tela udruženja, a koje čine uglavnom umetnici i umetnice mlađe i srednje generacije.

Oni su se u proteklom periodu aktivno angažovali da dođe do suštinskih promena u radu ovog reprezentativnog nacionalnog udruženja u kulturi, koje je ove godine obeležilo vek postojanja. Skupština je održana u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ i protekla je bez neregularnosti, navodi se u saopštenju ULUS-a.

„Radikalni raskid sa ranijim rukovodstvom ogleda se ne samo u činjenici da nikome iz ranijeg mandata nije dato poverenje, nego i u tome da se članstvo velikom većinom glasova opredelilo da ne verifikuje odluku prethodnog Umetničkog saveta kojom je u članstvo primljena Olivera Karić Nedeljković, sestra domaćeg biznismena i političara Bogoljuba Karića“, istaknuto je u saopštenju.

U organe upravljanja ULUS-a na mandat od tri godine izabrani su: u Upravni odbor: Vahida Ramujkić, Martin Erdeš, Marija Kauzlarić, Dragana B. Stevanović (Slikarska sekcija), Gradimir Rajković, Radivoje Marković (Vajarska), Milica Rakić, Miloš Đorđević (Grafička) i Vojislav Klačar (Sekcija proširenih medija). U Umetnički savet izabrani su: Nataša Kokić, Kristina Ristić (Slikarska sekcija), Gordana Belić, Sanja Tomašević (Vajarska), Jovanka Mladenović, Simonida Radonjić (Grafička) i Danilo Prnjat (Sekcija proširenih medija). Novi članovi Nadzornog odbora su: Dragana Jokić, Ranko Travanj (Slikarska), Nevena Popović (Vajarska), Ana Milosavljević (Grafička) i Isidora Ilić (Prošireni mediji), a Statutarne komisije: Ana Piljić Mitrović, Milena Putnik (Slikarska), Srđan Vukajlović (Vajarska), Vesna Crnobrnja Vesić (Prošireni mediji) i Jovana Đorđević (Grafička). U Sud časti izabrani su: Gabriela Vasić (Slikarska), Jovan Jović (Grafička), Miodrag Vargić (Vajarska) i Aleksandrija Ajduković (Sekcija proširenih medija).

Skupština je organizovana i sa težnjom da umetnici kroz svoju krovnu radnu organizaciju pospeše svoja radna prava i konačno reše dugove samostalnih umetnika i umetnica po osnovi plaćanja doprinosa samostalcima. Oni su se ovom prilikom izjasnili i da neće podleći bilo kakvim pritiscima gradskih i republičkih institucija da napuste prostor Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ ni tokom planirane restauracije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Održana izborna skupština Udruženja likovnih umetnika Srbije”

  1. Rekao bih, da svi navedeni u ovoj promeni, koji će zameniti stare, iza sebe imaju respektabilne profesionalne i moralne aktivnosti, što se za prethodne ne može reći, uz podsećanje na davanje počasnog članstva ženi tadašnjeg predsednika Srbije i njihovog mentorstva predsedniku udruženja davanjem debelih para za oslikavanje njihove crkve i njihove porodice kao svetaca. Najzad, i osporavanje članstva karićevoj familiji je odličan početak za novu garnituru u ULUS-u, čime već zadobijaju simpatije i poverenje normalnih građana. Bilo bi preko potrebno isto dešavanje u Udruženju Književnika, smena do daske, jer, ima li bolje potvrde za to od toga da su primili nekulturnog i nepismenog vesića u to, sada već, dopunjenije udruženje još jednim sličnim njima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.