Na premijeri filma "Oluja" Ana Brnabić i više od 10 ministara (FOTO) 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Premijera filma „Oluja“ održana je večeras u ispunjenim bioskopskim salama u MTS Dvorani i Cineplexx Galerija.

Kako se navodi u saopštenju, interesovanje je bilo toliko da je otvoreno nekoliko sala u kojima se istovremeno prikazivalo ostvarenje reditelja i scenariste Miloša Radunovića.

Glavni lik filmske priče je Ilija (Jovo Maksić), koji u želji da spreči dalje napade na selo, gde je zamalo ostao bez sina Petra, formira diverzantsku jedinicu sa ciljem da uništi neprijateljsko gnezdo odakle se selo napada.

Radnja se prepliće sa sudbinom Brace (Davor Janjić), koji je navikao da sve plaća i potkupljuje, pa čak i ljudski obraz, ali u toku „Oluje“ doživljava snažan preokret i shvata da novac ne može da mu pomogne.

Poseban pečat priči daje osvetnička misija Daneta (Zlatan Vidović) koji gubi svoga brata, prateći tragediju brojnih drugih srpskih porodica.

Redovna bioskopska distribucija filma širom zemlje počinje od 19. januara, a publiku očekuje i televizijska serija od 12 epizoda koja će biti emitovana za nekoliko meseci.

U filmu glavne uloge igraju glumci Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Marija Pikić, Ivan Vujić, Milica Stanković, Ljubiša Milišić, Marko Baćović, Novak Bilbija, Jelena Čović, Jakov Jevtović, Vahid Džanković i drugi.

Film nastao po ideji Omega produkcije govori o jednom od najvećih zločina nad srpskim narodom od drugog svetskog rata, o bolnoj temi koja je ovim delom ostala zapisana za buduće generacije.

„Filmom ‘Oluja’ želeli smo da prikažemo istinu o tragičnoj srpskoj sudbini u etničkom čišćenju sa jednog prostora, što je nezapamćen zločin. Ovo je priča o običnim ljudima, domaćinima, radnim, poštenim i ponosnim, koji su stradali ne svojom krivicom i koji su proterani sa svojih vekovnih ognjišta. Svesni da je ‘Oluja’ tema koja je veća od svih nas i da nosi veliku odgovornost snimati je, suština naše misije je bila da napravimo svedočanstvo o tim događajima, stavljajući u fokus prognane porodice u begu, njihove teške sudbine, stradanje nedužnog naroda na koji su padale bombe, uz ogromnu količinu bola i patnje. Jer, Oluja više ne sme da se ponovi“, rekao je Radunović.

Na premijeri filma "Oluja" Ana Brnabić i više od 10 ministara (FOTO) 2
Miloš Radunović sa porodicom / Foto: Soul Time Media / Nikola Žakula

Premijeru filma su uveličale ugledne zvanice, uključujući visoke zvaničnike Vlade Republike Srbije, predvođene premijerkom Anom Brnabić.

Pozivu da pogledaju film, između ostalih, odazvali su se i, izaslanik predsednika Republike Srbije Suzana Paunović, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministar bez portfelja Đorđe Milićević i drugi.

Na premijeri filma "Oluja" Ana Brnabić i više od 10 ministara (FOTO) 3
Ana Brnabić, premijerka Vlade Republike Srbije / Foto: Soul Time Media / Nikola Žakula

Događaju su prisustvovali i kolege glumci Katarina Radivojević, Stevan Piale, košarkaš Dejan Tomašević, naš najbolji automobilista Dušan Borković, novinarke Minja Miletić i Vesna Damjanić, voditelj Dejan Pantelić…

Ekipa filma istakla je da posebnu zahvalnost duguju kompaniji Telekom Srbija i generalnom direktoru Vladimiru Lučiću, koji je prepoznao značaj ovog projekta i pomogao u njegovoj realizaciji.

„Reč je o jednom izuzetno važnom projektu za naš narod i državu, u koji smo verovali od prvog dana kada smo krenuli na njemu da radimo. Nakon što sam ga pogledao mogu da kažem da je u potpunosti ono što smo i očekivali. To je jedan kvalitetan film, koji verujem da nikoga neće da ostavi ravnodušnim, pre svega zbog snage emocije, odlične glume i priče baziranoj na istini i na autentičnim svedočanstvima ljudi koji su bili žrtve progona. Istovremeno, ‘Oluja’ je pomerila i nivo srpske kinematografije vrhunskom produkcijom, čime smo posebno zadovoljni“, istakao je Vladimir Lučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari