Održana prva Kolonija karikaturista u Srbiji 1Foto: Pavle Taboroši

Zrenjanin je bio domaćin većoj grupi karikaturista na prvoj Koloniji karikature, u organizaciji zrenjaninskog karikaturiste Konstantina Grosu.

Kako se moglo čuti, ovo je prva ovakav skup iako je karikatura zastupljena još od antike, a razvojem novinarstva grafička umetnost koja crtežom preteruje i šaljivo ismeva stvarnost, doživljava procvat. Događaj je održan od 2. do 4. novembra, u “Sandbox” umetničkoom studiju, namenjenom dizajnerima, fotografima i ostalim umetnicima, koji je deo štamparije Diginet.

-Ovo je prva kolonija karikaturista organizovana u Srbiji i ideja je da se u narednim godinama, krajem oktobra i početkom novembra, nastavi sa organizacijom ovakvih okupljanja – kažu organizatori.

Učesnici su bili akademski umetnici iz Srbije i inostranstva: Milan Alešević iz Slovenije, koji je izlagao  u Argentini, Austriji, Kanadi, Koreji, Izraelu, SAD-u, Francuskoj i širom sveta, dobitnik mnogobrojnih nagrada. Pored njega, akademski umetnici iz Srbije – Jakša Vlahović, Jugoslav Vlahović, Konstantin Grosu, Marija Dokmanović, Muhamed Đerlek Maks, kao i Nikola Štiklica, Kire Radenkov, Goran Mijatov i Radič Mijatović.Radovi nastali u koloniji, ostaju deo umetničke kolekcije “Sandbox” studija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari