Prva srpska likovna kolonija na daljinu "Tulba 2020" u Požarevcu 1Foto: Pixabay / bodobe

Tradicionalna likovna kolonija, nazvana po brdu iznad Požarevca – „Tulba 2020“, usled nepovoljne epidemiološke situacije, po prvi put je održana „na daljinu“, a radovi su izloženi u Galeriji obojene svetlosti Centra za kulturu.

Dela nastala na ovoj jedinstvenoj likovnoj koloniji, prvoj ove vrste u Srbiji, biće dostupna ljubiteljima umetnosti do 13. septembra.

Umetnici koji stvaraju širom Srbije svoje radove su slali od juna do avgusta.

Pokrovitelj izložbe je grad Požarevac, a saradnici prilikom trajanja kolonije bili su Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ i Homolje art.

Slikar Pavle Miladinović, čiji su radovi takođe izloženi, kazao je da su pozvali eminentne slikare iz cele Srbije koji su se odazvali i stvorili dela koja čine ovu postavku. Inače, slike koje su izložene još uvek nisu završene.

Do sada je učestvovalo 24 autora sa preko 30 slika ali se očekuje da će ih biti još u narednom periodu.

Vladimir Vinkić, jedan od idejnih tvoraca prilikom otvaranja izložbe, izjavio je da je Grad Požarevac pokušao da dokaže kako umetnost dolazi iz srca, ne poznaje granice, neprijateljstva, nedaće, ratove, nemaštine, pa ni pandemije.

Izložba će biti otvorena do sredine septembra a potom će deo radova biti poklonjen Poljoprivrednoj školi „Sonja Marinković“.

Organizator ovog originalnog umetničkog događaja „Art krug“ postaraće se da prispele, izvanredne radove vide i ljubitelji umetnosti u Žagubici i Petrovcu na Mlavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari