Oslanjajući se na uspešan koncept u oblasti književnosti: „The year 1917 – Music In Turbulent Times“ – „Godina 1917. Muzika u burna vremena“, predstavlja izbor kompozicija praizvedenih u 1917. kao highlights u istoriji klasične muzičke – omaž njihovoj stogodišnjici. Deutsche Grammophon proslavlja kroz ovaj dvostruki album centralne kompozicije iz pretposlednje godine Prvog svetskog rata.

Iz kulturno-umetnički kao i politički burne 1917. godine pripoveda svako delo u ovom albumu svoju sopstvenu istoriju, kao što je na primer Respigijevo delo „Fontane u Rimu“ koje je imalo premijeru u 1917. nakon što je slavni italijanski dirigent Arturo Toskanini odbio da ga diriguje, budući da se ono nalazilo na programu paralelno sa Vagnerom. Ravelovo delo „Tombeau de couperin“ je 1917. dovršeno, nakon što je svaki stav bio posvećen u ratu palim prijateljima. Mimo rečenih kompozicija Respigija na ovom dvostrukom albumu se nalaze i muzička dela: Bele Bartoka, Manuela de Falje, Gustava Holsta, Denisa Brauna, Šarlsa Edvarda Iva, Franka Bridža, Kloda Debisija, Ravela, Ralfa Vogana Vilijamsa, Erika Satija, Igora Stravinskog i Dmitrija Šostakoviča. Neka od ovih dela su obeležila epohu.

Muzika godine 1917. ne može se izdvojiti iz konteksta dramatičnih ratnih zbivanja u trećoj godini Velikog rata. Ove kompozicije, nastale ili praizvedene u burna vremena, da apostrofiramo naslov ovog dvostrukog albuma, ujedno su i omaž modernoj serioznoj muzici nastaloj pre ravno 100 godina.