Omaž nezaboravnom Žarku Lauševiću na 71. Martovskom festivalu: Regionalna premijera filma „Hrana za golubove“ Milice Spasojević 1Foto promo 71. Martovski festival

U okviru revijalnog programa Domaća panorama na ovogodišnjem Martovskom festivalu, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, 29. marta u 20. 15h, premijerno će biti prikazan kratki igrani film „Hrana za golubove“ (2024./ 28’,) u kojem je legendarni glumac Žarko Laušević ostvario jednu od poslednjih uloga u životu.

Laušević je preminuo 15. novembra prošle godine u 63. godini, tokom karijere svojom umetnošću glume ostavio je dubok trag u ovdašnjem pozorištu i kinematografiji, a u filmu „Hrana za golubove“, snimljenom po scenariju i u režiji Milice Spasojević, jednog od najuzbudljivijih i najdarovitijih glumaca koje smo ikada imali, videćemo u liku Zorana, penzionisanog profesora fizičkog vaspitanja.

Odrađujući svakodnevni ritual, profesor upoznaje mladog momka koji ima veliki problem. U njemu će prepoznati samog sebe, i imaće razloga da iskoristi svoje teško stečeno znanje, dok će momak dobiti sve što nije znao da mu je preko potrebno…

Film „Hrana za golubove“ snimljen je u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a pored Lauševića uloge tumače Luka Grbić i Nenad Hadži Maričić.

Omaž nezaboravnom Žarku Lauševiću na 71. Martovskom festivalu: Regionalna premijera filma „Hrana za golubove“ Milice Spasojević 2
Foto promo Filip Stojanović

Milica Spasojević diplomirala je na FDU 2022, odsek FTV režija, a tu je nastavila i master studije audiovizuelnih umetnosti. Školske 2022/23. režirala je kratkometražni igrani film „Spretno sretno“, a pre toga, kratki eksperimentalni film „Žica“ 2017. godine. Režirala je pet studenskih filmova: „Moja su ti vrata uvek otvorena“ (2018), „Plemenita veština zaboravljanja“ (2019), „Radni naslov“ (2020), „Animus“ (2022), „S one strane duge“ (2022, kratki dokumentarni), „Hrana za golubove“ (2024) i „Tetka“ (2024).

Ovogodišnji, 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma odvijaće se od 26. do 30. marta u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent ove manifestacije, a svečano će biti otvoren svetskom premijerom filma „Sanjalice“ (2024 / 69′) u režiji Vladimira Petrovića, koji je uz Matiju Jovandića i potpisnik scenarija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari