Poezija, film, pozorište i omaž pesniku Milutinu Petroviću 1Foto: Promo

– Osnovne ideje i poruke festivala sadržane su u nazivu „Trgni se! Poezija!“. To je poziv svima da obrate pažnju na postojanje poezije kao važne i suštinske umetnosti, posebno kada je reč o umetnosti govora – to za Danas kaže Dejan Matić, direktor i selektor međunarodnog Beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“, koji ove godine obeležava 15 godina postojanja.

Pod sloganom „Srce moje, neko kuca“ po stihu pesnika Milutina Petrovića, kome je priređen omaž povodom 80 godina od rođenja pesnika, festival se otvara večeras i traje do 10. oktobra.

Program festivala će se narednih dana održavati na lokacijama: Narodna biblioteka Srbije,
KC Grad i KC Magacin.

Na njemu će učestvovati preko 40 pesnika, prevodilaca i umetnika iz više od 15 zemalja.

– Kada razmislim o tome da je prošlo 15 godina od pokretanja festivala učini mi se da je vreme proletelo… Međutim, bilo je raznih uzbuđenja svih tih godina, teških i problematičnih trenutaka što zbog naravno uvek nedovoljnih finansija, što zbog drugih okolnosti.. Ipak, u timu imamo jednu pošalicu: da je svaki festival koji te godine realizujemo uvek najbolji do sada – kaže Matić.

Ove godine festival okuplja dosta učesnika iz inostranstava, a fokus je kao i ranijih godina, na mladim pesnicima. Kako kaže, veliki broj autora koju učestvuju na festivalu su pesnici rođeni u drugoj polovini osamdesetih i tokom devedesetih godina.

Matić ističe da su u selekciji jednako zastupljeni i srpski pesnici, kao i pesnici iz regiona i raznih krajeva Evrope.

Festival okuplja autore iz Crne Gore, Albanije, Kosova, Severne Makedonije, sa Kipra, katalonske pesnikinje, iz Austrije i autori iz Skandinavije, u ovom slučaju prozaistkinju iz Norveške, jer će na njemu pored pesnika, prevodioca i drugih umetnika učestvovati i nekoliko prozaista.

– Istakao bih dolazak Mihala Rušineka, uglednog poljskog pisca pre svega za decu, profesora ali i ličnog sekretara nobelovke Vislave Šimborske. Biografija sećanja „Ništa Obično. O Vislavi Šimborskoj“ govori o tom vremenu koje je proveo kao njen sekretar – pojašnjava Matić.

Razgovor sa ovim piscem odviće se sutra u Narodnoj biblioteci Srbije.

Matić najavljuje i muzički i filmski program u okviru koga će biti prikazan film Tonija Palmera „Ptica na žici“, o turneji Leonarda Koena po Evropi sedamdesetih.

Film je premijerno emitovan 2019. u saradnji sa Beldocs-om.

– Finiš festivala je pozorišna predstava „21 skok u ljubav“ i ta predstava obuhvata pedeset i jednu pesmu, dvadeset i jednog pesnika iz nekoliko zemalja. Premijera će biti izvedena u nedelju u 21 čas u Kulturnom centru Magicn.

Inače, festival pored poezije gaji i upečatljivi vizualni identitet.

-Uvek smo se trudili da prva poruka možda i pre reči bude slika, vizuelna poruka. I ove godine kao i u većini ranijih godina za vizuelni identitet je zadužena Dragana Nikolić, a pored nje smo ranijh godina imali i vizuale Dine Radoman, a često smo sarađivali sa poznatom slikarkom i umetnicom TKV. Važna nam je ta vuzelna poruka koja u sebi sadrži stih. Ove godine ta poruka glasi“ Srce moje neko kuca“, što je završni stih poeme Nešto imam, pesnika Milutina Petrovića kome posvećujemo omaž povodom 80 godina od rođenja – ukazuje on i dodaje da su za tu priliku objavili i dvojezičan izbor njegove poezije, koju je na engleski preveo Novica Petrović.

– Zapravo, to je u celini knjiga koju je autor za života objavio u tada Izdavačkom preduzeću Rad pod nazivom „Izbor“ 2007. i koja pored poezije sadrži i tekst velikog i čuvenog pesnika Borislava Radovića o poeziji Milutina Petrovića – ističe Matić.

Program festivala može da se prati uživo na FB stranici Treći Trg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari