Omaž velikanu u Galeriji Haos: Izložba crteža i grafika Miće Popovića, magičnog umetnika koji i danas očarava darom, snagom duha i kritičkim stavom 1Foto promo Galerija Haos

Povodom 100 godina od rođenja istaknutog umetnika, akademika Miće Popovića, Galerija Haos priređuje izložbu crteža i grafika, koju će 6. juna u 20 časova proglasiti otvorenom akademik Dušan Kovačević. Autorka izložbe je istoričarka umetnosti i direktorka ove galerije Borka Božović, a publika će imati priliku da vidi radove jednog od najvažnijih umetnika ovog prostora do […]

Povodom 100 godina od rođenja istaknutog umetnika, akademika Miće Popovića, Galerija Haos priređuje izložbu crteža i grafika, koju će 6. juna u 20 časova proglasiti otvorenom akademik Dušan Kovačević.

Autorka izložbe je istoričarka umetnosti i direktorka ove galerije Borka Božović, a publika će imati priliku da vidi radove jednog od najvažnijih umetnika ovog prostora do 6. jula.

– Mića Popović je stvaralac koji svakako spada u one autore koji su pomno proučavani, čiji opus je tumačen u više navrata kroz sve faze njegovog raznovrsnog stvaralaštva, i kako on predstavlja jedan od važnih stubova u našoj kulturi, verujemo da će mu tek biti upriličen adekvatan omaž u više institucija tokom ove kalendarske godine. Mi započinjemo taj ciklus u mesecu njegovog rođenja i iz razloga što crtež u opusu Miće Popovića zauzima dominantno mesto – kaže Borka Božović.

Omaž velikanu u Galeriji Haos: Izložba crteža i grafika Miće Popovića, magičnog umetnika koji i danas očarava darom, snagom duha i kritičkim stavom 2
Foto promo Galerija Haos

– Ceneći sve što je ovaj stvaralac podario našoj kulturi i kakvu simboliku je predstavljao kao ličnost – osnovali smo, u nekim teškim vremenima, Nagradu za umetnost sa njegovim imenom. Tu nagradu su ponele najistaknutije ličnosti naše kulture – Danilo Bata Stojković, Predrag Koraksić Corax, Dušan Otašević, Dušan Makavejev, Mira Stupica, Ljubomir Simović, Jagoš Marković, Želimir Žilnik, Vladan Radovanović, Mile Grozdanić, iz sve četiri oblasti kojima se Mića Popović bavio, slikarstvo, književnost, teatar, film – podseća Božović.

Ova nagrada, kako ističe, nažalost, nije opstala zbog izostanka podrške sa više strana ali i zato što su došla još neka gora vremena.

– Činilo nam se, stoga, imperativnim i neizostavnim gestom da obeležimo sto godina od rođenja ovog istaknutog stvaraoca i predstavimo bar deo njegovog stvaralaštva generacijama koje dolaze. Mi samo ovom postavkom podsećamo na njegovu izvrsnost, na umeće koje se poredi sa najvećim crtačima i izražavamo dužno poštovanje velikom umetniku, simbolu otpora svakom nepočinstvu i stvaraocu koji je umeo da ukaže na prave vrednosti i da ih sam realizuje – objašnjava Božović.

Omaž velikanu u Galeriji Haos: Izložba crteža i grafika Miće Popovića, magičnog umetnika koji i danas očarava darom, snagom duha i kritičkim stavom 3
Foto promo Galerija Haos

Sve što je, ovom prilikom, prikupljeno od radova, pripada institucijama (Narodni muzej, MSU, SANU, Legat Miće i Vere iz Loznice), privatnim kolekcijama i porodici autora.

Postavku čine crteži i grafike najrazličitijih tematskih opredeljenja, stilskih karakteristika, tehničkih pristupa, i biće izloženi na dva nivoa prostora Galerije Haos.

Svaki crtež je situacija za sebe, a sve ih objedinjuje umešnost oka iz susreta sa viđenim i doživljenim, zatim određena sugestivnost iz namere da se redukovanim sredstvima postigne željeni cilj. Potom slede snaga duha, oštrina kritičkog stava i slojevitost mašte, i nikako manje značajno – majstorstvo ruke.

– Crtao je ovaj stvaralac neprestano, od rane mladosti i ostavio za sobom više ciklusa sa velikim brojem crteža. Radio je skice i beleške, ilustracije, predloške za slike, dnevničke zapise, a ponajviše tzv. „čiste crteže“, kao autentične likovne kreacije. Upotrebljavao je olovku, tuš i pero, ugljen, flomastere, četku, retko boju i kolažiranje, mada je i toga bilo – kaže poznata istoričarka umetnosti.

– Crteži i crtanje su bili ne samo nasušna potreba umetnikova da se izrazi ili traga za rešenjima, već njegova stalna i neraskidiva veza sa realnim svetom, polje istraživanja formalno-stilskih karakteristika, ritmova sopstvenog duhovnog opažanja, deo magijske igre jezičkom funkcijom linije – ističe Borka Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari