Onlajn Filmski festival u Trstu od 21. do 30. januara 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Filmski centar Srbije saopštio je danas da će se brojni srpski filmovi i srpske koprodukcije naći na repertoaru onlajn Filmskog festivala u Trstu, koji se održava od 21. do 30. januara, a otvoriće ga klasik Emira Kusturice „Podzemlje”.

Organizatori festivala navode da će tim filmom, koji je ovenčan „Zlatnom palmom” Kanskog filmskog festivala 1995. godine, biti obeležena tridsetrogodišnjica početka balkanskih ratova iz devedesetih godina prošlog veka.

Na programu je i „Odisejev pogled” Tea Angelopulusa iz iste godine, delom sniman i u Srbiji i nastao uz učešće i ovdašnjih filmskih radnika.

U sklopu bogate ponude koji se sastoji od 29 dugometražnih igranih, 19 dokumentarnih, 16 kratkometražnih filmova i 25 bočnih programa, biće prikazana i sledeća srpska filmska ostvarenja: višestruko nagrađivani celovečernji igrani filmovi „Otac” Srdana Golubovića i „Moj jutarnji smeh” u režiji Marka Đorđevića.

Tu su i dugometražni dokumentarni film „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” Borisa Miljkovića i dokufikcijski film „Domovine” Jelene Maksimović sa Jelenom Angelovski u glavnoj ulozi, ostvarenje nagrađeno na nedavnom Festivalu autorskog filma u Beogradu.

U program ovog festivala uvrštene su i dve skorašnje i zapažene srpske manjinske koprodukcije, ostvarenja „Suton (In the Dusk)” Šarunasa Bartasa, koprodukcija Litvanije, Francuske, Srbije, Letonije, Češke i Portugalije, i „Malmkrog” rumunskog sineaste Kristija Pujua, zasnovan na filozofskom delu „Tri razgovora” Vladimira Solovjova, a realizovan je u koprodukciji Rumunije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Severne Makedonije i BiH.

Na festivalu će biti prikazan i kratki igrani film „Armadila” po scenariju i u režiji Gorane Jovanović, dodaje se u saopštenju FCS.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.