Onlajn predavanje: Potrebe, ograničenja i sredstva za pravljenje bijenala u doba pandemije 1Foto: Promo

Kustoski program „What Could/Should Currating Do“ nastavlja se u 2021. godini šestim predavanjem u seriji, pod nazivom „Šta je korist? Potrebe, ograničenja i sredstva za pravljenje Bijenala u doba pandemije“.

Predavanje će biti održano 5. februara onlajn u 12h po centralnoevropskom vremenu, putem Zoom linka (https://us02web.zoom.us/j/9852373109#success, ID sastanka: 985 237 3109) i lajvstrima na Fejsbuku (https://www.facebook.com/events/831598334357168), a o naslovnoj temi govoriće Joanna Warsza i Övül Ö. Durmusoglu.

Razgovor će biti vođen u formi šetnje kroz Prizren, u pripremi Autostrada Bijenala na Kosovu.

U najavi događaja, organizator navodi da su „počev od 2020. godine, stigla vremena izazova za neodržive navike čovečanstva, obrasce življenja i proizvodnje na planeti. U ovom tekućem pandemijskom iskustvu, formati proizvodnje sadržaja u savremenoj umetnosti imaju svoj udeo, posebno velike izložbe.

Dok umetnost i kultura treba da ostanu na dnevnom redu životnih potreba, naša pitanja i tvrdnje kao kustosa treba da pronađu prizemljenu rezonancu sa trenutnim potrebama, granicama i sredstvima“.

Posle Die Balkone, javne umetničke inicijative o prozorima i balkonima berlinskog Prenzlauerberga, Joanna Warsza i Övül Ö. Durmusoglu s odobravanjem su dočekale poziv veoma mladog Autostrada Bijenala, koji su inicirala dva umetnika i jedan edukator na Kosovu.

Razgovori sa umetnicima, piscima, kulturnim producentima, aktivistima i političarima dovode do projekata i priča kojima je potrebno da budu saslušani, što je motivisalo njhovo radno pitanje oko dva kraja puta i uzajamnih potreba. Stoga Bijenale neće biti otkazan već će biti održan na lokalnom nivou u „intimnoj infrastrukturi“.

Dok budu vodile gledaoce u šetnju „Šta je korist?“, govoriće o konceptu Bijenala kao otporu i predstojećem Autostrada Bijenalu kao putovanju gde su sredstava brige i nepredvidivost deo njihovog pribora za hitne slučajeve na putu do danas, od Berlina do Kosova i nazad. Ili negde između. To će biti izveštaj uživo sa drugog istraživačkog putovanja u Prizren pod kontinuiranim lokdaunom„.

Övül Ö. Durmusoglu je mentorska i programska ko-liderka na postdiplomskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Berlinu i gostujući profesor umetnosti i diskursa na Univerzitetu umetnosti Braunšvajg. U svojoj svestranoj praksi kao kustoskinja, spisateljka i edukatorka, ona istražuje međusektorske oblike i narative savremenih političkih subjektiviteta.

Övül je bila jedan od kustosa festivala Steirischer Herbst u Gracu; kustoskinja/direktorka javnog ekrana YAMA u Istanbulu; umetnička direktorka za Sofia Contemporary 2013 Blizu, bliže, zajedno: Vežbe za zajednički jezik‘. Kustosirala je različite programe za 10, 13, i 14. Bijenale u Istanbulu, koordinisala je i organizovala različite programe i događaje za Maybe Education and Public programs za Documenta.

Joanna Warsza je programska direktorka CuratorLab-a na Konstfack Univerzitetu umetnosti u Stokholmu, kao i nezavisna kustoskinja koju interesuje kako umetnost funkcioniše politički i društveno van belih kocki.

Bila je umetnička direktorka manifestacije Public Art Munich 2018, kustoskinja Gruzijskog paviljona na 55. Venecijanskom bijenalu, na čelu javnih programa za Manifesta 10 u Sankt Peterburgu i pridružena kustoskinja 7. Berlinskog bijenala.

Urednica je više od deset publikacija iz oblasti javne umetnosti, politike, performativnosti i feminističke teorije. U poslednje vreme je bila i ko-urednica sa Michele Masucci i Marijom Lind, knjige „Red love, a reader on o Alexandra Kollontai (Berlin: Sternberg Press, 2020).

Međunarodni program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ (WCSCD) pokrenut je 2018. godine u Beogradu kao edukativna platforma koja se bavi pojmom kustosiranja. Od 2020. godine, WCSCD je počeo da inicira sopstvena kustoska istraživanja i projekte koji bi rešili tu vrstu složenosti, zadržavajući obrazovnu komponentu kao srž programa. Celokupan program i serije javnih predavanja inicirala je i organizovala kustoskinja Biljana Ćirić.

Serija onlajn predavanja u okviru programa „Šta kustosiranje može treba da bude“ 2020/2021 realizuje se u saradnji sa Divisions of Arts and Humanities, Duke Kunshan University i SeeCult platformom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari