Operski festival u Minhenu 1

Crveni tepih je prostrt, a flaše šampanjca stavljene na led: u Bavarskoj državnoj operi je otpočeo Operski festival 2023.

Minhenski operski festival (Die Münchner Opernfestspiele), od 23. juna do 31.jula, renomirana je internacionalna institucija.

U letnjim mesecima se program kondenzuje u gustinu operskog repertoara, uloga prominentnih solista, sa više premijera i specijalno za taj povod u bavarsku metropolu dospelom internacionalnom publikom.

Sve se to sliva u jedinstveni program i festivalsku atmosferu.

Ovde se u poslednjoj nedelji juna i celokupnog meseca jula može doživeti muzički teatar kao odraz pulsa vremena i najvišeg umetničkog dometa.

Dve specijalne operske produkcije za ovaj festival čine opera „Hamlet“ Breta Dina i Hendlova „Semele“ kao druga premijera.

U okviru Operskog festivala te dve nove produkcije spojene su time što lajtmotivski sažimaju aktuelnu sezonu.

Dva suprotna kompleksa: rat i ljubav, međusobno se gusto prožimaju.

Na kraju Festivala je težište na delima Đuzepa Verdija i Riharda Vagnera, dvojice kompozitora, antagonista u vizijama i temperamentu, koji su ujedno i perjanice konkurentnih muzičkih strujanja.

Sa „Aidom“, novom produkcijom, o kojoj smo na ovom mestu svojevrermeno izvestili, biće izvedena u popularnom formatu Oper für alle (”Opera za sve”).

Reč je o ”open air” direktnom prenosu opere na velikom ekranu pred zdanjem Bavarske državne opere.

Uz „Aidu“ će biti izvedeni i Verdijevi „Otello“ i „Don Karlos“ te Vagnerovi „Tristan i Izloda“ i „Loengrin“, što ukupno čini pet velikih opera koje će biti na repertoaru ovog festivala.

Premijere dveju novih produkcija za Operski festival su „Hamlet“ kompozitora Breta Dina i Hendlova „Semele“.

Uz njih će biti izvedene i opere ”Rat i mir” Sergeja Prokofjeva, Mocartove „Tako čine sve“, „Dido i Eneja / Erwartung“ Henrija Persela / Arnolda Šenberga kao i druge produkcije aktuelne sezone i njeni najviši dometi kao što je „Boris Godunov“ Modesta Musorgskog i „Salome“ Riharda Štrausa.

Baletske večeri su takođe sastavni deo ovog festivala, a odlikuju ga i tzv. ”Liederabende” večeri umetničkih pesama (lid) za vokalni solo.

Na festivalu će nastupiti Jonas Kaufman i Plasido Domingo, solističkim ciklusima umetničkih lidova.

Kaufman je veče posvetio lidovima Franca Šuberta, a Domingo Pučinijevim, Verdijevim i Đordanovim kompozicijama.

U jednu reč, Minhenski operski festival je veliki i tradicionalni praznik operske muzike koji se proslavlja in continuo, počev od 1875.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari