Oratorijum o genijalnom naučniku i surovostima neoliberalnog kapitalizma 1Foto promo/plakat

Ideja još jedne nove inscenacije priče o Tesli je ponovno preispitivanje njegovog uzbudljivog života, vremena i okolnosti u kojima je stvarao i čime nas je sve zadužio, kao i obrazaca kojima se dehumanizuje svet

Posle premijere kultne drame Borislava Mihajlovića Mihiza „Banović Strahinja“, u režiji Bojana Lazovića, svoju drugu sezonu letnja scena Teatrijum u Kapetan Mišinoj nastavlja još jednim značajnim naslovom.

Reč je o predstavi „Tesla, svetlopis u vremenu“ autora i reditelja Miroslava Benke, koja će premijerno biti izvedena 13. jula u 21 sat, a reprize su zakazane 14. i 15. jula.

Ideja još jedne nove inscenacije priče o Tesli je ponovno preispitivanje njegovog uzbudljivog života, lika i dela, kao i vremena i okolnosti u kojima je stvarao i čime nas je sve zadužio.

Ovaj pokušaj da se na uzbudljiv i promišljen način osvrnemo na život našeg velikog naučnika nije klasična predstava, već oratorijum koji će pratiti hor ličkih seljaka i hor američkih biznismena.

Radnja se odvija u rodnoj Lici, u kući genijalnog pronalazača i naučnika Nikole Tesle, u Njujorku, na Longajlendu i u Teslinim snovima, a sama predstava je prikazana ahronološki – različita razdoblja njegovog života se logički prepliću u skladu sa povezanošću ideja.

Kroz scensku igru, „Tesla, svetlopis u vremenu“ preispituje i obrasce dehumanizacije sveta i surovost svetskog neoliberalnog kapitalizma, ali nas i podseća da velikane naše nauke i sveukupnog stvaralaštva moramo čuvati u našim sećanjima, i da njihovo delo treba da nam služi kao ideja vodilja za neke nove naraštaje.

Narednih leta, kako je najavio reditelj Miroslav Benka, u planu je da se u vidu svojevrsnog pozorišno-dramskog triptiha obeleži život i delo trojice naših velikana koja su zadužila čovečanstvo: Nikole Tesle, Milutina Milankovića i Mihajla Pupina, a „Tesla, svetlopis u vremenu“ je prvi deo ove trilogije.
Lik Tesle na sceni Teatrijuma oživeće tri glumca – Dragoslav Ilić Ilke (Tesla na samrti), Milan Nikitović (Tesla u srednjim godinama i punoj stvaralačkoj snazi), dečak Marko Jakšić (Tesla u detinjstvu).

Roditelje genijalnog naučnika igraju Hadži Nenad Maričić i Vesna Stanković, a tu su i Nenad Ćirić (
Tomas Alva Edison), Lepomir Ivković (preduzetnik Džordž Vestinghaus), Vladan Gajović (gradonačelnik Njujorka Fjorelo Henri La Gvardija), Staša Nikolić.

U horu ljudi iz zavičaja i horu američkih biznismena su Marko Čupić, Stefan Milivojević, Luka Jovanović, Luka Potparić, Mladen Lero, Luka Pavlović, Luka Mićević, Nikola Antonijević, kao i devojčice Milena Brajković i Iva Кamešničanin.

Autorsku ekipu čine i dramaturškinja Andrea Poljak, 
 lektor Nikola Кorica, scenograf Boris Maksimović, kostimografkinja Nevena Milovanović, a songove potpisuje reditelj Benka zajedno sa Svetlanom Spajić.

 

 

„Tesla, svetlopis u vremenu“ urađen je u koprodukciji pozorišta Teatrijum i CEBEF-a, uz podršku Udruženja dramskih umetnika Srbije i Ministarstva kulture, a realizaciju su pomogli Narodno pozorište, Atelje 212 i Ustanova kulture Vlada Divljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari