Početak „Teatrijuma“ uz Ivu Andrića 1Foto: Rada Radosavljević

U dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, na otvaranju nove pozorišne scene „Teatrijum“, u subotu se tražila stolica više – obnavljanje i oživljavanje prostora koji ima tradiciju čarolija letnjih umetničkih večeri pozdravila je mnogobrojna publika.

Oficijelno, „Teatrijum“ je svečano proglasila otvorenim Ivanka Popović, rektorka beogradskog Univerziteta, a prvi glumac na novoj sceni bio je Tihomir Tika Stanić, koji je dramski čitao odlomke iz romana Ive Andrića „Na Drini ćuprija“.

 

To je bila prilika, kako je rekao, da se ponovo podsetimo da je pre 60 godina naš pisac dobio Nobelovu nagradu. Stanić je i jedan od osnivača „Teatrijuma“, zajedno sa glumcem Vladanom Gajovićem koji je upravnik, i s kojim je na ovoj sceni igrao 1983. A kako je rekao za Danas, najveću podršku u tome imali su od rektorke Popović.

– Nisam iznenađen koliko je večeras bilo mnogo publike, možda neki jesu, ali ja sam to očekivao, jer znam koju magiju ima dvorište u Kapetan Mišinom zdanju. I ovo je tek početak, nulta sezona koja će trajati do 31. avgusta, u kojoj će samo do kraja jula biti izvedeno još dvadesetak programa i gostujućih predstava. Tu je i premijera Molijerovog „Don Žuana“, po tekstu koji je adaptirala Mija Davidović, u režiji Marka Misirače, koja je zakazana 13. jula, a planiramo da od iduće godine „Teatrijum“ bude scena na kojoj će studenti svih akademija umetnosti iz regiona izvoditi svoje ispitne predstave, na kojoj će se okupljati i družiti – izjavio je Stanić.

Među onima koji su prisustvovali otvaranju nove scene bili su i reditelj Dejan Mijač, i mnogi drugi predstavnici našeg kulturnog i pozorišnog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari