“Organizacija loša, muzičari odlični”: Kako je izgledalo prvo veče 56. Gitarijade u Zaječaru 1Foto: M. S: / Danas

Prvo polufinalno veče 56. Gitarijade u Zaječaru, obeležila slaba posećenost i loša organizacija. Jedina svetla tačka su bendovi, koji su malobrojnu publiku doveli do usijanja.

I pored toga što su svi isticali, da je “misija” Gitarijade promocija neafirmisanih bendova, svečano otvaranje najstarije manifestacije na Balkanu, zakazano je na Feliks Romulijani dok su na Kraljevici nastupali baš ti bendovi.

U 20 sati, startovali su neafirmisani bendovi, ali zbog preklapanja sa svečanim otvaranjem, nismo ih ni videli ni čuli. S obzirom na to u kom terminu su nastupili, dobro da je bilo publike.

Pobednici 55. zaječarske Gitarijade, grupa “Direct drive” iz Zrenjanina, nastupili su kao prvi bend u revijalnom delu programa.

“Organizacija loša, muzičari odlični”: Kako je izgledalo prvo veče 56. Gitarijade u Zaječaru 2
Foto: M. S. / Danas

Nikola Nenin pevač i gitarista ovog zrenjaninskog benda izjavio je za Danas, da je tek nakon pobede na prošlogodišnjoj Gitarijadi, publika počela da ih doživljava ozbiljnije, i da su u periodu između dve manifestacije imali više nastupa.

“Nekako smo dobili ideju da zapravo nešto možda i može da bude od ovog benda. Iskreno dobili smo vetar u leđa. Posle pobede na Gitarijadi su nam se otvorila mnoga vrata. U suštini gde god smo mi pokušavali da pokrenemo priču organizatori su bili voljni na konto toga što smo imali tu kartu, što smo bili pobednici Gitarijade, da nas uvrste u program”, istakao je Nenin.

On je još istakao da rokenrol nije definitivno mrtav, ali da definitivno stoji na slabim nogama.

“Organizacija loša, muzičari odlični”: Kako je izgledalo prvo veče 56. Gitarijade u Zaječaru 3
Foto: M. S. / Danas

“Naš plan za budućnost je da izdamo novi album. Do sada smo izdali jedan, sada još davne 2021. godine. Da sam ja organizator Gitarijade, malo veći akcenat bih bacio na takmičenje neafirmisanih bendova”, istakao je Nenin za Danas.

Kako je Dragi Jelić, iz YU grupe istakao, Gitarijada je neka vrsta sajma gde treba pružiti mogućnost mladim bendovima.

“To je neka odskočna daska za dalje sviranje. Uvek nas vezuju lepe uspomene za Zaječar. Dosta puta smo bili u Zaječaru. Sviranje na Gitarijadi je privilegija, posebno, jedno nesvakidašnje osećanje. Zato što su na Gitarijadi mnogi bendovi počeli, i na našu sreću ili nesreću i mi smo”, istakao je on.

“Organizacija loša, muzičari odlični”: Kako je izgledalo prvo veče 56. Gitarijade u Zaječaru 4
Foto: M. S. / Danas

Žika Jelić je kazao da jedino mesto gde mladi mogu da dođu i da pokažu šta znaju – jeste Gitarijada.

“To je jedina manifestacija gde mogu da pokažu koliko umeju i dokle su stigli kada je rokenrol u pitanju ili neki drugi muzički pravci, koji su tu negde blizu rokenrola. E to je zaječarska Gitarijada”, poručio je Žika Jelić.

Na naše pitanje, da su oni organizatori, šta bi oni promenili, i uradili da neafirmisani bendovi imaju značaj, oni su kazali:

“Organizacija loša, muzičari odlični”: Kako je izgledalo prvo veče 56. Gitarijade u Zaječaru 5
Foto: M. S. / Danas

“Potrebno je da se napravi neka vrsta sendviča. Prvo da nastupi neki poznati bend, pa neafirmisani, pa opet poznati. Mislim da je to rešenje. Misija Gitarijade su neafirmisani bendovi. Gitarijada je neka vrsta sajma, gde treba pružiti šansu tim mladim bendovima”.

Zoran Živković Žika iz benda “Deca loših muzičara”, kazao je da smatra da nastup nije loš, a da je scena ko scena.

“Organizacija loša, muzičari odlični”: Kako je izgledalo prvo veče 56. Gitarijade u Zaječaru 6
Foto: M. S. / Danas

“Ne znam šta da ti kažem. Te stvari počinju da liče sve jedna na drugu. Mislim, ono, mi idemo malo sviramo i po festivalima, volimo klupske svirke posebno, ali ono u zadnje vreme imamo dosta poziva za festivale i idemo tamo i to sve izgleda nekako , unificirali su, sve liči jedno na drugo pomalo. Osim prirode gde dođeš – ono nije isto na OK festu i na EXIT-u”, kazao je on i dodao:

“Organizacija loša, muzičari odlični”: Kako je izgledalo prvo veče 56. Gitarijade u Zaječaru 7
Foto: M. S. / Danas

“Ovaj termin nam mnogo više odgovara, prošli put smo svirali u pola dva noću 1998. godine, taman smo bili odamrli, pa su nas probudili. Sećam se da me je neko probudio da smo nešto odsvirali jako dobro, brzo, i to je to”.

Na samom kraju prve polufinalne večeri 56. Gitarijade u Zaječaru, nastupio je „Električni orgazam“.

“Organizacija loša, muzičari odlični”: Kako je izgledalo prvo veče 56. Gitarijade u Zaječaru 8
Foto: M. S. / Danas

Što se organizacije tiče, provejavali su komentari da je ovo najgora Gitarijada. Razlog su: asfaltiranje i košenje trave, na dan festivala, deljenje novinara na podobne i nepodobne kada je trebalo da se fotgrafiše, loš pres centr bez vode za novinare, dok na samo par metara od pres centra, za one “sa skupljim ulaznicima”, sve je bilo drugačije.

“Organizacija loša, muzičari odlični”: Kako je izgledalo prvo veče 56. Gitarijade u Zaječaru 9
Foto: M. S. / Danas

Podsećamo, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić uručio je ključeve grada ovogodišnjem rokonačelniku Merku Mendozi na Feliks Romulijani.

Mendoza je po prvi put u Zaječaru, a kako je u svom obraćanju medijima istakao prvi i za sada najsnažniji utisak na njega je ostavila letnja oluja koja se obrušila na Zaječar, kao i ekstremna ljubaznost i prijateljsko raspoloženje domaćina.

„Sa nestrpljenjem očekujem nastup. Veoma sam uzbuđen”, kazao je čuveni basista Marko Mendoza.

Zaječarska Gitarijada, 56. po redu, biće održana od 24. do 26. avgusta.

Program večeras počinje u 20 sati, kada počinje drugo polufinalno veče neafirmisanig bendova. Potom nastupa Cardinal Point, Generacija 5, pa Marko Mendoza, a na kraju, 30 minuta nakon ponoći – Smak plus.

Ovе godinе cеna trodnеvnе ulaznicе, za sva tri dana trajanja Gitarijadе, je 1.200 dinara.

“Organizacija loša, muzičari odlični”: Kako je izgledalo prvo veče 56. Gitarijade u Zaječaru 10
Foto: M. S: / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari