Organizatori 96. dodele Oskara svesni planiranih protesta na crvenom tepihu - Grupa protiv rata apeluje: Nema nagrada tokom genocida 1Foto: : Beata Zawrzel / Zuma Press / Profimedia

Svesni smo demonstranata protiv rata u Gazi i planiranih protesta na crvenom tepihu, ali imamo niz rezervnih scenarija koje možemo brzo da aktiviramo ako bude potrebno, saopštili su organizatori svečane ceremonije 96. dodele Oskara koju nestrpljivo iščekuje ceo svet, prenosi Nova.rs.

Proteste je najavila palestinska grupa za borbu protiv rata apelujući na prekid vatre u Gazi poručujući: „Nema nagrada tokom genocida“.

– Palestina ne sme biti ignorisana zbog sjaja i glamura – izjavili su Filmski radnici za Palestinu i SAG-AFTRA.

Detalji plana organizatora da spreče demonstrante da „uhvate“ reflektore na dodeli Oskara drže se pod ključem. Međutim, “Deadline” piše da je namera da se prisutni drže dalje od demonstranata koji preplavljuju ulice. Tokom večerašnje ceremonije koju prenosi „ABC“ posle ponoći po našem vremenu, cilj organizatora je da se osigura da nominovani, prezenteri i gosti imaju priliku da bezbedno prošetaju crvenim tepihom.

Međutim, o snazi na ulicama i iza kulisa dodele Oskara, LAPD je saopštio:

– Službenici blisko sarađuju sa organizatorima događaja i bezbednosnim agencijama, primenjujući sveobuhvatne mere kako bi osigurali bezbedno iskustvo dodele Oskara za sve – rekao je komandant Rendi Godard dodajući da LAPD pojačava bezbednost kako bi sprečila ometanje demonstranata.

Uz mantru „Dok gledate Oskar, bombe padaju“, očekuje se da će demonstranti pokušati da prođu kroz Holivud do Dolbi teatra gde se održava dodela Oskara. Ako do tog marša ipak dođe, demonstranti mogu očekivati da će ih dočekati barijere, ograde i više od 1.000 pripadnika policije LAPD-a, obezbeđenja AMPAS-a i drugih, kažu izvori.

Slično brojnim prošlim protestima otkako je Izrael odgovorio krajem prošle godine kontinuiranom silom kažnjavanja za ubilačke i krvave napade Hamasa 7. oktobra, skup želi da prebaci fokus sa ceremonije koju vodi Džimi Kimel na prvi dan muslimanskog meseca Ramazana.

– Neće nas ometati industrija zabave – saopštila je koalicija protestnih grupa na društvenim mrežama u poslednja 24 sata uoči nedeljne akcije dodajući:

– Nastavićemo da pozivamo na trajni prekid vatre i oslobođenje Palestine. Hajde da se mobilišemo i krenimo ulicama da pokažemo da odbijamo da skrenemo pogled sa ovog genocida koji je u toku! Prekini vatru SADA!“

Zbog zatvaranja ulica uoči dodele Oskara, danas je Holivudski bulevar potpuno blokiran do večeras. U prilično standardnim bezbednosnim procedurama za dodelu Oskara, susedne ulice se takođe zatvaraju.

– Ova industrija je izgrađena na tome da uvek ima plan B. Svako ima pravo da protestuje, naravno, ali “show must go on” (šou mora da se nastavi) – poručuju organizatori ističući da ovo nije prvi put da se očekuju protesti i slične akcije, te da su njihove mere godinama unazad dobro utvrđene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari