Turski dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk u nedelju je bio urednik jednih novina i odlučio da naslovnu stranu posveti kritici zbog ugnjetavanja koje doživljavaju umetnici u njegovoj zemlji. Na udaru su se tako našli turski mediji i vlada koji sprečavaju slobodu govora.

Turski dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk u nedelju je bio urednik jednih novina i odlučio da naslovnu stranu posveti kritici zbog ugnjetavanja koje doživljavaju umetnici u njegovoj zemlji. Na udaru su se tako našli turski mediji i vlada koji sprečavaju slobodu govora. Na naslovnu stranu Pamuk je stavio i priču o pravoslavcima u Istanbulu, nekadašnjoj prestonici Vizantijskog carstva, kao i temu o malom broju žena u političkom životu Turske i reakciju na video snimak pogubljenja Sadama Huseina u Iraku.
Orhan Pamuk, koji se nikada nije bavio novinarstvom mada ga je studirao, i sam ima problema u Turskoj zbog svoje spremnosti da priča o ubistvu miliona Jermena tokom Prvog svetskog rata. Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost uređivao je novine Radikal koje imaju tiraž od 33.000 primeraka, ali još nema zvaničnih reakcija. Iako je u pitanju mali tiraž, same novine se smatraju jednim od turskih najvažnijih intelektualnih publikacija. Njen urednik Ismet Berkan suočio se sa sličnim optužbama kao i Pamuk prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari