„Napustio nas je jedan od najboljih pisaca generacije, sigurno najduhovitiji“: Preminuo Alek Popov 1Wikipedia/Justine.toms

Jedan od najboljih bugarskih pisaca Alek Popov preminuo je juče u 58. godini, a vest o preranom odlasku prenela je izdavačka kuća „Geopoetika“ koja je izdavala brojne njegove knjige, piše Nova. rs 

Popov je rođen u Sofiji 1966. godine.

Diplomirao je na katedri za bugarsku filologiju na Sofijskom univerzitetu.

Tokom 1997. godine školovao se u SAD. Radio je u Nacionalnom muzeju književnosti i kao ataše za kulturu u bugarskoj ambasadi u Londonu.

Bio je direktor Doma dečje knjige, glavni i odgovorni urednik časopisa „Rodna reč“ i sekretar za štampu bugarskog PEN centra.

Dobitnik je prestižnih nagrada „Graviton“ za fantastiku (1995), „Pavel Vežinov“ za kriminalističku priču (1994), „Raško Sugarev“ za najbolju proznu knjigu u 2002. godini, nagrade časopisa Clouds u kojem je Misija London objavljena na engleskom jeziku (2004), kao i (2005) Nacionalne nagrade za dramaturgiju „Ivan Radoev“.

Prisutan je u nekoliko svetskih antologija (Francuska, Nemačka, Slovenija i SAD), a njegova proza prevođena je na nemački, francuski, engleski, danski, poljski, češki, turski, mađarski, srpski, slovenački, albanski, makedonski i turski.

Književnik i novinar Miljenko Jergović oprostio se od Aleka Popova na Fejsbuk stranici.

„Jutros nas je sastala strašna vijest da je otišao Alek Popov. Saopćenje objavila je Bugarska akademija nauka i umjetnosti, čiji je Alek bio član, pa sumnje, na žalost, nije moglo biti. Jedan od najboljih pisaca naše generacije, sigurno najduhovitiji, dobar i drag čovjek, prema svima uvijek blag i pažljiv. Upoznali smo se davno, u Skopju. I posljednji se put vidjeli u Skopju, 17. septembra 2021, kada je i snimljena ova fotografija. Aleku Popovu i romanu „Misija London“ posvetio sam Subotnju matineju još dok se nismo poznavali. Bilo je to u decembru 2010″, napisao je Jergović.

„Geopoetika“ je objavila knjige Aleka Popova: „Sestre Palavejev: u oluji istorije“ (2016), „Nivo za napredne“ (2010), „Psi u niskom letu“ (2008), „Saputnik radikalnog mislioca“ (2007) i „Misija London“ (2004).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari