Osavremenjen autentični prostor 1Foto: Narodni muzej Vranje, M. Jovanović

„Naša kuća beše stara, široka, suva, glomazna i zaudaraše na čađ. S ulice bila je ograđena visokim zidom… Ispod kuće beše stari bunar …“, ovako je o kući u kojoj se rodio i gde ga je posle prerane smrti roditelja, očuvala Baba Zlata, pisao autor „Nečiste krvi“, „Gazda Mladena“, „Koštane“ najznamenitiji Vranjanac Borisav Bora Stanković.

Rodna kuća pisca pretvorena je u muzej i predata posetiocima na korišćenje 18. juna 1967. godine, u „Baba Zlatinoj“ ulici, koja je sačuvala i deo autentične kaldrme. Za života pisca vajar Marko Brežanin uradio je poprsje Stankovića koje je i danas u muzeju. Stanković je umro u Beogradu pre tačno 93 godine, a kalendar beleži da će 23. marta ove godine biti obeleženo tačno 144 godine od književnikovog rođenja.

– Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja uloženo je pet miliona dinara u rekonstrukciju samog objekta kuće u kojoj se nalazi hodnik, dve sobe, trem i dvorište sa autentičnim bunarom i „šamdudom“ iz vremena piščevog odrastanja, navodi Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja iz Vranja.

On navodi da je za rekonstrukciju krova piščeve kuće Grad Vranje uložio 800.000 dinara, uključujući i troškove nabavke autentičnog crepa kojim je kuća pokrivena kako bi kao muzej ostala potpuno autentična. Iz Vranja prenose i veliku podršku koju sa ovaj projekat očuvanja autentične kulturne baštine imali od ministra Vladana Vukosavljevića, koji je i prisustvovao otvaranju rekonstruisanog objekta kuće 2018. godine u okviru Projekta „Gradovi u fokusu“.

Bila je to prva faza, a potom je tokom prošle godine ministarstvo podržalo i „provetravanje“ prostora unutar samog enterijera objekta kroz projekat „Osavremenjavanje stalne postavke spomen-sobe Muzej kuće pisca Borisava Stankovića“.

– Sada je sve drugačije, a još autentičnije podseća na vreme u kome je Bora radio ovde u Vranju u rodnoj kući. Pored svih izdanja njegovih dela, tu su i prevodi njegovih knjiga na strane jezike, navode iz Narodnog muzeja.

Krajem marta velika provera

Vranjanci su sa posebnom znatiželjom dočekali da vide novi izgled unutrašnjosti piščeve kuće koju čuvaju sa posebnim ponosom uprkos mnogim, pre svega, arhitektonskim privatnim „egzibicijama“ kojih ima u samoj „Baba Zlatinoj“ ulici, koje prate ovaj objekat u poslednjih četvrt veka. Već u martu kada će biti obeležena godišnjica piščevog rođenja na književnoj manifestaciji njemu u čast očekuju se novi posetioci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari