oskariFoto: Shutterstock/Featureflash Photo Agency

Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je da Oskari od 2025. godine, odnosno 98. dodele, uvode novu kategoriju za najbolji kasting.

Oskari će tako imati prvu novu kategoriju još od 2001. godine, kada je po prvi put dodeljena statueta za najbolji animirani film.

„Direktori kastinga igraju ključnu ulogu u stvaranju filmova i, kako Akademija evoluira, ponosni smo da dodamo kasting na listu kategorija koje prepoznajemo i slavimo“, objavili su Bil Krejmer i Janet Jang.

Nedavno formirani Odbor kasting direktora zahvalio se na ovakvoj vrsti podrške, za koju smatra da odaje priznanje svim naporima njihove grane industrije.

Pravila za ovu kategoriju i ko bi sve mogao da bude kandidat biće objavljene u aprilu 2025. godine, zajedno sa svim ostalim pravilima za 98. dodelu Oskara.

Oskari su uvek pod pritiskom da uvedu nove kategorije

Napori da se ova kategorija prizna kao posebna na dodeli postoje još od kraja 1990-ih, kada je vladao veliki pritisak da se ona konačno uvede.

Međutim, to je tek sada uspelo da dođe na red i mnogi su pohvalili odluku Akademije da konačno prizna značaj kasting direktora.

Još jedna kategorija koju bi mnogi voleli da vide je ona za najboljeg kaskadera, o čemu je prošle godine govorio i Čad Stahelski, reditelj serijala Džon Vik.

Da podsetimo, ovogodišnji Oskari biće dodeljeni 11. marta.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari