Oskarovci, renomirani autori, uticajni predstavnici filmske industrije: Na Slano Film Days stižu i Elia Suleiman, Kristijan Žune, Ognjen Glavonić... 1Elia Suleiman: foto promo Sff.ba

Tokom pet dana, od 18. do 22. juna, 17 mladih regionalnih filmskih umetnika biće učesnici prvog festivala Slano Film Days, koji će u prijateljskom, neformalnom konceptu upotpuniti svoje profesionalne veštine u razgovorima s nekim od najznačajnijih imena iz sveta filmske industrije, najavljuju organizatori festivala.

Pored najveće zvezde, petostrukog oskarovca Alfonsa Kuarona, i pobednika najvažnijih festivala, Rubena Ostlunda, Mišela Franka, Pavela Pavlikovskog i Juhoa Kuosmanena, u Slano stižu i višestruko nagrađivani palestiski filmski autor i reditelj Elia Suleiman, ovogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, i gost programa „Posvećeno“ 30. Sarajevo Film Festivala.

Suleiman je najpoznatiji po filmu „Božanska intervencija“ koji je osvojio nagradu žirija na Filmskom festivalu u Kanu, a u Slano dolazi i naš reditelj Ognjen Glavonić, čiji su filmovi prikazivani na brojnim filmskim festivalima, uključujući one u Kanu, Berlinu, Torontu i Roterdamu, stoji u festivalskom saopštenju.

Tu je i Lili Horvát, mađarska rediteljka i scenaristkinja koja, između ostalog, stoji i iza filmova „Dete srede“, nagrađenom na festivalu u Karlovim Varima, i višestruko nagrađivanog filma „Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme“, koji je premijerno prikazan u Venecij. Ona će razgovarati sa učesnicima – rediteljima, glumcima i snimateljkama.

Snimateljke će o svojim projektima i profesionalnim planovima razgovarati s Michaelom Seresinom, iskusnim novozelandskim snimateljem u čijoj se bogatoj biografiji ističe rad na filmovima „Anđeosko srce“, „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“, „Planeta majmuna: Revolucija“ i „Planeta majmuna: Rat“.

Slano Film Days posebnu pažnju posvećuje dolasku uticajnih predstavnika filmske industrije i njihovim predavanjima i razgovorima. Ovaj segment SFD-a učesnicima bi trebalo da pomogne u boljem razumevanju filmskog biznisa i pristupu profesionalnoj mreži evropske i svetske filmske industrije.

Ove godine u Slano dolaze Kristijan Žune, programski direktor i zamenik generalnog delegata na Filmskom festivalu u Kanu, a filmske će razgovore sa učesnicima, rediteljima, voditi i producent Filip Bober, osnivač produkcijske kuće Coproduction Office. Bober je producirao četrdeset i jedan film, od kojih se trinaest takmičilo u Kanu, a dva su osvojila Zlatne palme.

Tu su i Emili Gorges, producentkinja i izvršna direktorka, nominovana za Oskar za film „Skrivena ljubav“ Luke Gvadanjina, Timka Grin, predsednica Međunarodnog udruženja casting direktora i direktorka koja je, osim s brojnim inspirativnim glumcima, sarađivala i s eminentnim rediteljima, braćom Darden, Žan Lik Godarom, Aidom Begić, Danisom Tanovićem, Jasmilom Žbanić, Ursulom Meier.

Osam mladih glumaca iz regiona imaće priliku da razgovaraju sa agentkinjom za talente Džesikom Kovačević, partnerkom u vodećoj agenciji za talente WME, u kojoj prepoznaje, razvija i vodi karijere vodećih glumaca kao što su Kristen Stjuart, Žanel Mone, Gael Garcia Bernal, Rami Jussef i Džodi Komer…

U večernjim satima održa će se projekcije filmova filmskih autora i gostiju Slano Film Days, namenjene svim ljubiteljima filma.
U programu su filmovi: „Deca čovečanstva“ i „I tvoju mamu takođe“ Allfonsa Kuarona, a Michael Seresin, gost Slano Film Days, direktor je fotografije antologijskog filma koji publiku očekuje druge večeri: „Anđeosko srce“ Alana Parkera, u kojem igraju Miki Rurk, Robert De Niro, Lisa Bonet, Šarlota Rampling.

Oskarovci, renomirani autori, uticajni predstavnici filmske industrije: Na Slano Film Days stižu i Elia Suleiman, Kristijan Žune, Ognjen Glavonić... 2
Foto promo Slano Film Days

Na programu su i Oskarom nagrađeni film „Ida“ Paveła Pavlikovskog, „Sećanje“ Mišela Franka, „Palo lišće“ slavnog Akija Kaurismäkija, kao i novi film Nebojše Slijepčevića „Čovjek koji nije mogao šutjeti“, koji je hrvatskoj kinematografiji ove godine u Kanu doneo prvu Zlatnu palmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari