Osmo izdanje festivala "Mirdita, dobar dan!" od 14. do 16. oktobra u Prištini 1Foto: Promo

Osmo izdanje festivala “Mirdita, dobar dan!“, jedinstvenog kulturnog događaja koji se od 2014. godine organizuje u Beogradu i Prištini, biće održano od 14. do 16. oktobra u Prištini uz predstavljanje moderne umetničke, kulturne i društvene scene Srbije, saopšteno je danas.

Kako je navedeno, u okviru ovogodišnjeg izdanja festivala, građani i građanke Prištine imaće priliku da detaljnije upoznaju kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore i autorke, kao i da pogledaju neka od popularnih filmskih ostvarenja srpskih autora i autorki. Deo festivalskog programa, kako je navedeno, biće posvećen razgovoru i debatama o temama važnim za  kosovsko i srpsko društvo, kao i o budućnosti odnosa Kosova i Srbije.

Kroz trodnevno izdanje festivala u Prištini, publici će se predstaviti popularni umetnici i umetnice, predstavnici moderne kulturne i društvene scene Srbije.

Festival „Mirdita, dobar dan!“ ove godine otvara film “Hold me right/Zaceli me” autorke Danijele Štajnfeld u Kinu Artmata, a koji donosi priču kako o osobama koje su preživele silovanje, o počinicima seksualnog nasilja, kao i o trnovitom putu progovaranja o tom nasilju i procesu zaceljenja. Uz premijerno prikazivanje filma Danijele Štajnfeld u Prištini, prvi dan festivala obeležiće i nastup dreg kraljica iz Beograda: Loakiin i Rubella Feminine, uz pratnju Dj Jovijah.

Drugog festivalskog dana, prištinskoj publici biće predstavljena knjiga “Druga Srbija”, nakon čega će biti održana i debata “Koja je druga Srbija?” u Palati omladine i sporta (bivša dvorana “Boro i Ramiz”), u Atelje hali. Publiku očekuje i koncert “Pavana and more”, pijanistkinja Branke Paralić i Nataše Penezić, kojim će biti zaključeno drugo festivalsko veče.

Poslednjeg dana festivala „Mirdita, dobar dan!“ biće predstavljena knjiga “Iza sedam logora” Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Nemanje Stjepanovića, a čiju će promociju pratiti i debata “Kultura kao političko oruđe”. Nakon debate, takođe u Palati omladine i sporta, biće otvorena i izložba koja nosi isti naziv – “Iza sedam logora”, fotografa Hrvoja Polana.

Osmo izdanje festivala u Prištini zatvara film “Teret” srpskog reditelja Ognjena Glavonića, čija će projekcija biti održana u Kinu Armata.

Cilj festivala „Mirdita, dobar dan!“ već osam godina je predstavljanje kulturne scene Kosova u Srbiji, kao i srpske umetničke i kulturne scene u Prištini, kroz susrete umetnika i umetnica, razmenu ideja, razgovor o budućnosti odnosa dva društva, ali kreiranje tradicije saradnje između građana i građanki Kosova i Srbije.

Inspiracija za festival “Mirdita, dobar dan” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu.

Ulaz na sve događaje u okviru festivala je besplatan.

Festival “Mirdita, dobar dan!” organizuju organizacija Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, forumZFD, DAM Festival i Građanske Inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rokfeler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari