Otvaranje 80. Venecijanskog filmskog festivalaRoberto Cicutto , Saleh Bakri , Mia Hansen-Love , Martin McDonagh , Damien Chazelle , Santiago Mitre , Shu Qi , Laura Poitras , Gabriele Mainetti , Alberto Barbera80th Venice Film Festival Opening Ceremony Red Carpet - part 2 Palazzo del Cinema - Venice, Italy 30th August 2023 ©SGPItalia id 129573_014 * Not Exclusive,Image: 801595152, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except France and Italy * FRAOUT ITAOUT, Model Release: no, Credit line: SGP / ddp USA / Profimedia

Sinoć je upriličeno otvaranje 80. Venecijanskog filmskog festivala i na njemu, usled aktuelnih štrajkova scenarista i glumaca, nije bilo velikih zvezda niti gužvi na ulicama.

Film Challengers sa Zendajom trebalo je da bude prikazan prvog dana, ali je zbog štrajkova otvaranje 80. Venecijanskog filmskog festivala obeležila projekcija filma Comandante.

U pitanju je ratna drama Edoarde de Angelisa, koja prati pomorskog oficira Salvatorea Todara u podmornici tokom Drugog svetskog rata.

Nedostatak velikih zvezda poput Lejdi Gage ili Timotija Šalamea bio je očigledan jer su falile i prepoznatljive gužve i jurcanje za autogramima.

Najveće povike dobio je Dejmijan Šazel, koji je predsedavajući žirija, a njegova koleginica Džejn Kempion prišla je da malobrojnim obožavaocima da autograme i napravi selfi sa njima.

Otvaranje 80. Venecijanskog filmskog festivala u znaku štrajkova

Dejmijen Šazel
Foto: Starpix / AFP / Profimedia

Šazel je na pres konferenciji, uz kolegu Martina Mekdonu, izrazio podršku štajkovima, a sve to uz majice i bedževe sa natpisom „Writers Guild on Strike“.

„Danas je 121. dan kako su scenaristi u Holivudu u štrajku i 48. dan kako su glumci u štrajku. […] Ovo je veom teško vreme u Holivudu za sve one na koje utiče pauza. Želeli smo da to spomenemo.“

Najzanimljiviji trenutak na otvaranju bio je kada je Šarlota Rempling uručila Zlatnog lava za životno delo Lilijani Kavani.

Rempling je bila protagonistkinja filma The Night Porter koji je Kavani režirala 1974, a u kome je tumačila preživelu iz koncentracionog logora koja pronalazi bivšeg mučitelja i ljubavnika.

Ona se obratila i posetiocima, istakavši filmove Francesco i Ripley’s Game i napomenula da je Lilijani Kavani prva žena koja je dobila ovu nagradu za 80 godina festivala.

„Ako razmislite o tome, treba nam mogućnost da budemo viđene. Mislim da festival treba da razmotri to. Treba da razmisle o tome da žene mogu da prave filmove. Postoji disbalans i nadam se da je ovo početak promene.“

Lilijani Kavani
Foto: Maria Laura Antonelli/AGF / Sipa Press / Profimedia

Kavani, koja ima 90 godina, trenutno u Veneciji promoviše svoj film The Order of Time, koji predstavlja tumačenje protoka vremena i adaptaciju knjige italijanskog fizičara Karla Rovelija.

Otvaranje 80. Venecijanskog filmskog festivala obeležio je i Pjerfrančesko Favino, koji u filmu Comandante tumači kapetana podmornice Kapelini, koji je spasio 26 članova posade prkoseći naređenjima.

De Angelis je rekao da ga je na pravljenje filma inspirisala izjava jednog italijanskog admirala da Todaro treba da bude primer kako obalska straža treba da pomogne migrantima.

„Iskra koja me je naterala da ispričam ovu priču je ona o snazi ljudi koji jure da pomognu najslabijima. To je pravi razlog zašto sam hteo da napravim ovaj film.“

Venecijanski filmski festival traje do 9. septembra.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari