Otvaranje na Vidovdan iduće godine 1Foto: www.wikipedia.org

Posle 15 godina centralna zgrada i stalna postavka Narodnog muzeja u Beogradu biće ponovo otvoreni za javnost na Vidovdan, 28. juna 2018, najavila je danas Bojana Borić Brešković, direktor ove nacionalne institucije, u novogodišnjem susretu sa beogradskim novinarima u Vukovom i Dositejevom muzeju.

Detalje „spektakla“ otvaranja u Narodnom muzeju još ne žele da okrivaju, ali za iduću godinu najavljuju gostovanje njihove Arheološke zbirke u Akvijeli – Italija i gostujuću kinesku izložbu krajem 2018. u Beogradu, o čijem se sadržaju još pregovara. Kako je najavljeno, Kina će biti i počasni gost 19. Međunarodne smotre arheološkog filma u Beogradu, čiji je domaćin Narodni muzej.

Prema rečima Bojane Borić Brešković, poslednji rok za završetak građevinskih radova u Narodnom muzeju, uz konzervatorski nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, trebalo bi da bude 31. mart iduće godine. Uprkos željama uprave, u rekonstruisanu zgradu Narodnog muzeja i ubuduće će se ulaziti iz Vasine ulice, a ne sa Trga republike. U novoj stalnoj postavci, kako je juče objašnjeno, u Atrijumu će, po tematskim celinama, biti smeštena arheološka zbirka sa eksponatima koji obuhvataju vremenski raspon od pola miliona godina. U trezorima nekadašnje zgrade Upravnih fondova, koji su „sačuvani u izvornim stanju“ nalaziće se izbor iz numizmatičke zbirke Narodnog muzeja.

Na prvom spratu buduće stalne postavke – galerijama iznad Atrijuma i u deset izložbenih sala biće smešten srednji vek, a na istoj etaži nalaziće se u osam sala po tematskim celinama sređeno srpsko slikarstvo od 17. do 19 veka. Drugi sprat biće namenjen jugoslovenskoj umetnosti 20. veka i zbirkama strane umetnosti od 16. do 20. veka. Novo izdanje Narodnog muzeja imaće i svoju prodavnicu i kafeteriju, a povodom njegovog otvaranja u planu je publikacija o ovom zdanju pod zaštitom države koja je, prema rečima muzejske uprave, „eksponat sa drugim eksponatima“, zbog će u njemu savremene tehnologije biti samo koliko je neophodno.

Uprkos radovima u centralnoj gradi, kako je juče naglašeno, Narodni muzej je u 2017, ne računajući gostovanja po gradovima Srbije, priredio osam izložbi u Srbiji i inostranstvu, radio na poslovima restauracije i konzervacije zbirki, organizovao 18. Međunarodnu smotru arheološkog filma, čiji je počasni gost bila Rusija.

Podrška

– Narodni muzej ima podršku Ministarstva kulture, Vlade i predsednika Srbije. On je deo državne politike i zanimanje Vlade Srbije od kada je Aleksandar Vučić postao premijer. Stvari su se pokrenule kad je na mesto ministra kulture došao Bratislav Petković, a sa ministrom Vladanom Vukosavljevićem saradnja je na uzlaznoj liniji – ocenila je Bojana Borić Brešković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari