Otvoren 31. Užički regionalni likovni salon 1Foto: Nenad Kovačević

Akademski slikar mr Dragan Dimić iz Užica je pobednik je 31. Užičkog regionalnog likovnog salona, koji se može pogledati u Gradskoj galeriji, do kraja januara naredne godine.

Dimić je nagrađen za trodelnu skulpturu od drveta i metala pod nazivom „Tragovi misterije po Arturu Klarku“, za koju je Katarina Dogandžić Mićunović, istoričarka umetnosti iz Užica i članica stručnog žirija, navela da je „odlikuje pažljivo koncipirani likovni jezik, kvalitetna obrada materijala i intrigantna figuralna asocijacija“.

– Ovo je treći put u istoriji Salona da sam dobio prvu nagradu i zbog toga sam veoma zadovoljan, kazao je Dimić koji je, tokom dugogodišnje i uspešne karijere izlagao samostalno 82 puta, učestvovao na više od 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i za svoj rad bio nagrađivan.

Druga nagrada je pripala Alekseju Sivceviču, mladom grafičaru takođe iz Užica, za rad „Pavel kaže – ajmo“ u kombinovanoj tehnici na lesonitu, iza čije se prikazane prividne razigranosti nailazi na složen i ne tako vedar sadržaj.

Slavku Lukoviću, grafičaru i profesoru u Umetničkoj školi Užice, dodeljena je treća nagrada za digitalnu grafiku „Kada magla prekrije ravni i vlagom ispuni zrak“, za koju je rečeno da je „sofisticiranig kolorita i čistih, grometrizovanih formi, koje uvode posmatrača u tihi svet lebdećih oblika“.

Pohvala Salona je dodeljena mladoj užičkoj umetnici Mariji Kiralj za dva akvarela iz serije „Užice“, kojima se savremenim pristupom toj tehnici „inteligentno promišlja prisustvo/odsustvo čoveka u prostoru“.

Iako bi Salon trebalo da bude najznačajnija likovna manifestacija u Užicu i regionu, koja nije ograničena likovnim tehnikama, trendovima i tematskim okvirima, on to nije – ni po odnosu njegovog osnivača, niti po uticaju na regionalnu likovnu scenu, koja je inače raznovrsna i bogata, a ni po medijskoj pažnji.

Manjka mu i finansija, pa nagrađeni umetnici već godinama ne mogu da računaju na novčani deo nagrade.

Za ovogodišnji Salon je konkurisalo je 27 umetnika sa oko 40 radova, a selekcioina komisija, koju su činili Katarina Dogandžić Mićunović i i slikarke Nataša Žilić iz Užica i Aleksandra Gordić iz Požege, odlučio da je da se izloži 29 radova 22 autora.

Navodeći da je umetnost odraz društva, Katarina Dogandžić Mićunović je ocenila da je ovogodišnji Salon „onakav kakvi smo mi i društveni trenutak u kome živimo“, da „nije predstavio neke lepe i bitne stvari kojima se bave vajari, slikari i umetnici regiona, a da je pokazao pojave koje ne bi trebalo da postoje“.

– Nažalost, na Salonu godinama nema radova umetnika starije i srednje generacije, i to zbog ljutne što nas, možda, približava čuvenim svetskim salonima. Jedan broj umetnika tih generacija, čiji radovi nisu prolazili selekciju, zadnjih godina ne izlaže, ali nadam se da će se to promeniti. Prethodnih godina određeni broj mladih umetnika je izlagao vredne radove, ali ove godine nismo mogli da ih vidimo. Međutim, sve to ne umanjuje značaj i vrednost Salona, ocenila je Dogandžić Mićunović.

Bojkot i nepodesan prostor

Od pre nekoliko godina, Salon bojkotuje deo umetnika starije i srednje generacije, čija dela su respektabilna ne samo za užičku već i srpsku likovnu umetnost, jer njihovi radovi nisu prolazili žiriranje. S druge strane, prostor Gradske galerije nije baš podesan za takvu vrstu postavke. Salon, ali i druge zahtevnije izložbe, zahtevaju da Užice konačno dobije mnogo veću i savremeniju galeriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari