Foto: EPA/ GUILLAUME HORCAJUELO

Pored ćerke Vanese Paradi i Džonija Depa, reditelj Farhadi poželeo je posetiocima festivala „12 dana punih entuzijazma i dijaloga, 12 dana za otkrivanje filmova koji će vas naterati da razmišljate o stanju čovečanstva“.

Na festivalu koji će trajati od 17. do 28. maja takmičiće se 19 filmova za prestižnu Zlatnu palmu, a ukupno 50 filmova će biti prikazano u takmičarskom programu i u drugim sekcijama. 

Čuvenim crvenim tepihom prošetale su mnoge zvezde. Glumica Džulijan Mur, Suzan Sarandon, Robin Rajt i El Faning u belom popele su se poznatim kanskim stepenicama.

Sandrin Kiberlen, koja ove godine predsedava žirijem za Zlatnu kameru, i Španjolka Rosi De Palma, jedna od omiljenih glumica ovogodišnjeg predsednika žirija Pedra Almodovara.

Nasmejani Almodovar obučen skroz u crno, uključujući i leptir mašnu, prošetao je crvenim tepihom pre ceremonije, a pored njega i član žirija američki glumac Vil Smit koji nije mogao da prestane da se rukuje sa svojim obožavaocima.

Monika Beluči kao voditeljka programa otvaranja rekla je da „identitet filma nema ni roda, ni zastave, ni granice“. Ona je odala počast Almodovaru „čoveku koji voli žene“ i odigrala ples sa francuskim komičarem Aleksom Lucom.

Almodovar je u govoru na svečanopsti poželeo da 19 filmova u zvaničnoj konkurenciji „hrane i inspirišu“.

„Obećavam da ću biti subjektivan, strastven i blag“, rekao je Almodovar pre no što su na scenu izašli ostali članovi žirija: američki glumac Vil Smit, kineska glumica Fan Bingbing, italijanski reditelj Paolo Sorentino, i francuska glumica i rediteljka Anjes Žaui.

Festival je zvanično otvoren filmom reditelja Arnoa Deplešena „Les Fantomes d’Ismael“ (Duhovi Ismaila).

Posle prikazivanja filma oko 800 zvanica pristustvovaće zvaničnoj večeri u Hotelu „Martinez“, na drugom kraju Kroazete.

Zlatna palma, ove godine zbog jubileja Festivala ukrašena dijamanatima, biće uručena 28. maja.