Šezdeset i treći Kanski festival otvoren je večeras i trajaće deset dana, do 23. maja. Prve večeri na Kroazeti je prikazan Robin Hud Ridlija Skota, van konkurencije.

U takmičarski program bilo je najpre uvršteno osamnaest filmova, ali im je dva dana pre početka Festivala iznenada pridodat Ken Louč (film Route Irish) koji je tako ušao u trku za Zlatnu palmu. Ranije je na ovakav vanredni način uključeno u konkurenciju nekoliko filmova (Vajda, i dr.) i po pravilu su dobijali najviše nagrade.

U zvaničnom programu su filmovi Majka Lija, Nikite Mihalkova, Bertrana Tavernijea, Rašida Bušareba. Izvan konkurencije su Vudi Alen, Stiven Frirs te Oliver Stoun sa Vol stritom. U uvek popularnom programu Izvestan pogled naći će se Godar, Oliveira, Agneš Kočiš, Radu Munteanu.

Među atrakcijama festivala biće svakako Autobiografija Čaušeskua.

Žiriju će predsedavati reditelj Tim Barton. Radiće, naravno, i Marše, kao svojevrsno trgovačko mesto filmske industrije. Srpskih filmova nema u programu, a na Maršeu će naši producenti i distributeri deliti štand sa zemljama iz regiona kojima se ove godine pridodao i Kipar.

Na fotografiji, australijska glumica Kejt Blenčit (igra u Robinu Hudu), na otvaranju Festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari