Posle 15 godina otvoren renovirani Narodni muzej 1

Živela Srbija! rekla je na kraju svog govora premijerka Srbije Ana Brnabić koja je u četvrtak veče otvorila Narodni Muzej u Beogradu i time ispunila obećanje Vlade koje je dala u svom ekspozeu kada je stupala na tu funkciju.

Tada je obećala da će biti otvoren i Muzej savremene umetnosti , a i to je obećanje, poznato je ispunjeno.

Centralna muzejska instutucija zemlje koja je od osam uveče svetlela plavim svetlom i do čijih se ulaznih vrata u Vasinoj i dalje unutar zdanja pružao plavi tepih, dočekala je najpre članove Vlade , dilomatskog kora i mnogo poznatog sveta iz javnog i kulturnog života grada dok su Beograđani, valjda mislili da će biti gužva, pa ih makar do deset sati i nije bilo naročito puno iako je početak multimedijalnog spektakla zakazan u devet kada je i po planu i progremu i počeo .

Činilo se da je i saobraćaj, ako se ne računaju visoki zvaničnici bez razloga zatvoren. Trg su popunili oni koji su se tu zadesili i videli da se nešto dešava i njih nekolicina u Vasinoj ulici, koji su tu, kako su rekli, zbog Muzeja.

Red za koji se očekivalo da će biti formiran iz Čika LJubine je izostao, ali je animimacija najpoznatijih dela Narodnog muzeja preko fasade obnovljene zgrade privukla pažnju mlađe publike.

Gro njih je sve beležio mobilnim telefonima, s kojima je verovatno napravljeno pregršt selfija i fotografija.

A i unutra u zgradi Muzeju je bilo sličnih prizora.

Najtraženiji model je bio baletski superstar Sergej Polunjin , koji je posle modernog i zanimljivog spota „Buđenje“ u kojem je glavni akter stupio na pozornicu zajedno s Devojkom u plavom. Plava je bila lajt motiv čitave večeri, od dres koda, do pića koje je služeno.

– Beograd danas ponovo postaje glavni grad Srbije – prokomentarisao je predsednik SANU Vladimir Kostić dodajući da bi on lično voleo da se to kruniše onim doživljajem koji ima kad posećuje strane muzeje .

– Voleo bih da prolazeći kroz ove prostorije vidimo osnovce kako sede na podu, drže neke blokove na kolenima i crtaju ono što vide. Moraju da žure kad crtaju jer ih čeka autobus koji ih vodi u Muzej savremene umetnosti. Eto jedne, ako ništa drugo osovine kulture koja im je neka alternativa od onoga što ih budi u okviru rijalitija i svega ostalog. Meni je ovo politički događaj par ekselans jer Beograd ponovo postaje glavni grad Srbije – zaključio je predsednik SANU.

Srpski i francuski akademik Valdimir Veličković ističe da otvaranje Narodnog muzeja za njega ima ogroman značaj.

– U našoj poluvekovnoj istoriji ovo je događaj koji zaslužuje ogromnu pažnju. Bitno je pre svega da ovaj Muzej bude otvoren, da se u njega ulazi i da se uči ono što se nije naučilo za sve ove destine, desetine godina .

To je veliki događaj, istakao je Veličković. Prema njegovom mišljenju, sve je, koliko je za kratko vreme video, dobro urađeno i nada se da će to tako doživeti i ceo srpski narod. Stalnu postavku još nije video ali kaže da joj se raduje jer je u Muzej odlazio još kao klinac sa roditeljima.

– Kad sam bio mali dolazio sam sa roditeljima, a posle sam. Imao sam svoje slike koje sam voleo. U ono vreme je to bilo jako značajno – kolekcija kneza Pavla – Moneove katedrale na kojima može da nam zavidi ceo svet, Renoar je tu.

NJega doduše ne volim ali je važan, zatim Brak, Pikaso, mala ali kondenzovana postavka koja će mnogo značiti i kao takva je u svakom muzeju u svetu dobrodošla, zaključio je Veličković.

Glumac i direktor ustanove kulture Vuk Karadžić Svetislav Bule Goncić smatra da je Naodni muzej s izuzetnim vrednostima koje čuva zauzima značajno mesto i na neki način je – tapija i potvrda postojanja državnosti.

Pozorišna rediteljka Ivana Vujić upitana šta za nju znači otvaranje Narodnog muzeja je rekla: “Otvaranje je suprotno zatvaranju. Prema tome sve što je otvoreno jeste budućnost za dalje kretanje. Mnogo je strašno ne kretati se, a blagodatno je kretati se stalno”, zaključila je Ivana Vujić.

Gostima su se na večanom otvaranju obnovljene zgrade Muzeja obratili i njegova direktorka Bojana Borić Brešković i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

 Između sramote i oduševljenja

– Pa znate šta, svaka država treba da ima muzej. Sramota je što ga nismo imali 15 godina ali vala kakva nam je vlast dobro je da nam je i sad otvorila – rekla je starija gospođa koja je pokušala da uđe u Muzej sa svojom prijateljicom za vreme protokola i visokih zvanica. Pošto joj je obezbeđenje ljubazno objasnilo da se ulazi od 23, ostala je da bi dala izjavu za Danas. Njena drugarica je s druge strane oduševljena – Oduševljena sam što se to ipak otvorilo i nadam se, pošto nismo još videle postavku unutra, da je to prezentovano na najbolji mogući način – Da, da, da je modernizovano i da ima i nekog pratećeg teksta- uključila se ponovo kritičnija prijateljica. – Da ne bude šturo kao što je bilo ranije. Mi se sećamo tih starih postavki, neće sad biti ništa novo u artefaktima, ali da bude bolje predstavljeno.

Biće još utakmica

– Ja sam stranac, a znam da ovo s Muzejom traje više od 10 godina – rekao je na tvrdom ruskom akcentu za Danas Sergej iz Ukrajne. – Svaki nacionalni muzej u zemlji je najvažniji. Pogledajte koliko ambasadora dolazi. Ovo je duhovna renesansa Srbije – smatra naš sagovornik koji je zajedno s dvojicom drugara iz Beograda stajao u Vasinoj ulici i čekao da počne svečani program. Jedan od drugara upitan šta za njega znači otvaranje Narodnog muzeja i kad je poslednji put u njemu bio , kaže da se više i ne seća.- Ne radi možda 10, 15 godina . Mislim da je ovo veliki događaj za Srbiju, a naročito za buduće naraštaje, koji će, kako je rekao, „vladati ovom zemljom“ . Narodni muzej doživljava kao „jezgro i maticu srpskog naroda“, a u nešto potištenijem raspoloženju isto misli i njegov drug. On je, kako je objasnio, tužan zato što je Srbija izgubila u futbalu. -Dobro, Brazil je mnogo jak , ali dobili smo Narodni Muzej, a utakmica će biti još – zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari