Otvoren Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja 1Foto: Twitter/SerbianPM

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Vlada predano radila da stvori okruženje u kojem se kultura, kreativnost i kritično mišljenje neguju i cene, jer su „nauka, umetnost i kultura ključni pokretači društvenog i ekonomskog razvoja“.

Brnabić je na otvaranju Svetskog kongresa Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja, čiji je pokrovitelj, istakla da je počastvovana što u Beogradu može da poželi dobrodošlicu za više od 1.000 profesionalaca, teoretičara i praktičara pozorišnih i izvođačkih umetnosti iz celog sveta.

Srbija ima dugogodišnju pozorišnu tradiciju kojom se ponosimo. Stoga nam organizovanje ovog prestižnog kongresa pruža priliku da prikažemo naše umetnike i njihove kreativne radove globalnoj publici i da se uključimo u stimulativne razgovore sa predstavnicima raznih kultura, rekla je ona.

Brnabić je dodala da se nada da će učesnici kongresa moći da vide Beograd i Srbiju „onako kako je mi uvek vidimo – kao živu, multikulturnu zemlju na raskrsnici Istoka i Zapada, kao riznicu kulturnog bogatstva i baštine“.

Verujem da ova vrsta kulturne razmene, ova kulturna diplomatija, ne samo što nam omogućava da učimo jedni od drugih i da se razvijamo kao pojedinci, već i da cenimo naše razlike i identitete i razvijemo međusobno poštovanje i bolje načine saradnje, konstatovala je Brnabić.

Organizator kongresa je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, a tema ovogodišnjeg skupa je „Pozorište i migracija – pozorište, nacija i identitet između migracija i ne-kretanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari